BiH
0

S Karadžićem i Mladićem vođeni pregovori o predaji

NINA
Između 30. novembra i 2. decembra ove godine s najtraženijim haaškim bjeguncima Radovanom Karadžićem i Ratkom Mladićem vođeni su intenzivni pregovori o njihovoj predaji, otkrio je za današnji Dnevni avaz izvor blizak Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH, koji je želio ostati anoniman.

"Ne raspolažemo podacima o tome gdje su obavljeni tajni razgovori, ali raspolažemo pouzdanim saznanjima da je do njih došlo", kazao je taj izvor. Također je dodao da se Karadžić i Mladić nalaze u RS-u te da je nakon tih razgovora jedan od njih dvojice, ne želeći otkriti koji, lociran i prati mu se svaki korak, dok je drugi pobjegao, ali je i dalje u RS-u.

Prema neslužbenoj informaciji istog lista, inicijator tog sastanka bio je smijenjeni predsjednik Narodne skupštine RS-a i SDS-a Dragan Kalinić koji se također pojavljuje i kao posrednik između pregovaračkog tima koji je u BiH poslao srbijanski predsjednik Boris Tadić.

Karadžić je navodno bio spreman razgovarati o eventualnoj predaji, dok Mladić nije htio ni čuti za takav prijedlog. Kako su ovi pregovori propali, vlasti u Srbiji povukle su "spasonosni potez" - uhapšen je Vinko Pandurević čiju su adresu stanovanja u Beogradu imali svih ovih godina i koji se slobodno kretao susjednim državom.

Pregovori se, kako piše Dnevni avaz, ne vode s optuženicima jer se radi o klasičnom hapšenju koje su izvele policijske snage Srbije. Naime, vlasti RS-a i Srbije vagaju ko će imati više koristi, susjedna država ako ona izruči optuženike Haagu, ili Republika Srpska.

Kako ističe Avazov izvor, ukoliko bude izručenja, ono će se obaviti do 16. decembra, dana kada visoki predstavnik Paddy Ashdown saopšti mjere protiv RS-a.