{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


S jedne strane trubači, s druge uplakana rodbina: Kolona s tabutima žrtava prošla kroz Prijedor

19.7.2014. u 15:53
745
S jedne strane trubači, s druge uplakana rodbina: Kolona s tabutima žrtava prošla kroz Prijedor
745
Grad u kojem su tokom rata organizirani najbrutalniji logori, grad u kojem je počinjen genocid, u koji se danas slila sva tuga i bol Krajišnika, ispratio je 284 prijedorske i kozaračke žrtve. Tačnije, dio građana Prijedora ispratio je žrtve genocida, pomalo bojažljivo stojeći pored puta kuda je prošla kolona sa posmrtnim ostacima. Za većinu danas je obična subota, svadbeni dan.
Neposredno prije prolaska kamiona sa posmrtnim ostacima žrtava, uglavnom iz grobnice Tomašica, koji će nakon sutrašnje dženaze u Kozarcu naći konačni smiraj, nekoliko desetaka građana se okupilo na gradskom mostu preko rijeke Sane u Prijedoru.

Rodbina žrtava je na mostu dočekala kamione s tabutima, dok su samo stotinjak metara dalje trubači ispred crkve zabavljali svatove, kojih pola sata prije tužne povorke. Za njih danas nije bio dan žalosti, oni ne čuju krike majki koje su izgubile sinove, niti žele odati počast ubijenim sugrađanima.

Razlika u ponašanju onih koji su dočekivali tabute kroz Prijedor i onih koji su gledali sa strane, je bila ogromna. Dok su prvi grcali u suzama, neki drugi su čak i s podsmijehom u prolazu gledali u njih.

Kamioni s tabutima iza podne su iz Identifikacionog centra Šejkovača krenuli prema Kozarcu, gdje će sutra biti klanjana dženaza za 283 bošnjačke žrtve i obavljena sahrana za Antu Dolića, jedinog Hrvata koji se kopa ove godine. Zaustavljajući se kratko u Sanskom Mostu, na Trgu oslobodilaca ovog grada, kamioni su nastavili prema Prijedoru.

Iako je ranije bilo najavljeno da se kolona neće zadržavati u gradu, kamioni su ipak kratko zastali na mostu kod hotela Prijedor i laganom vožnjom prošli kroz grad.

Gotovo na svakoj raskrsnici je stajala manja grupa građana koji su bacali cvijeće na kamione i učili fatihe.

Inače, povorku je kroz Prijedor osiguravala policija RS-a koja je regulisala saobraćaj iako ga nije u potpunosti blokirala.

Prema onome kako su nam objasnili neki Prijedorčani, kolona s posmrtnim ostacima je prošla cestom u čijoj blizini je kuća ratnog zločinca Darka Mrđe osuđenog za zločin na Korićanskim stijenama, koji je u oktobru prošle godine pušten na prijevremenu slobodu.

Međutim, kolona je prošla i pored kuća mnogih drugih prijedorskih ratnih zločinaca, onih osuđenih i onih kojima se zločin tek treba dokazat.

Kolona bi uskoro trebala stići u Kozarac gdje će sutra biti klanjana dženaza i izvršen ukop.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: