Svečana akademija
50

S gorčinom današnjice i nadom u bolju budućnost obilježen 583. rođendan Zenice

Piše: E. M.
Detalj sa svečane akademije (Foto: E. M./Klix.ba)
(Foto: E. M./Klix.ba)
U Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici danas je održana svečana akademija povodom Dana Zenice. Prvi put od 1996. godine nisu dodijeljena javna priznanja, a prisutnima su se obratili gradonačelnik Fuad Kasumović i predsjedavajući Gradskog vijeća Goran Bulajić.

Svečanu akademiju u Zenici otvorili su Zeničani operska pjevačica Sandra Bagarić i glumac Tarik Filipović.

Predsjedavajući Gradskog vijeća Zenice Goran Bulajić s gorčinom u svom govoru obratio se okupljenima istaknuvši da je Zenica izgubila balans zbog ljudi koji se dijele i koji preuzimaju uloge koje im ne pripadaju.

"Danas čestitam rođendan gradu s određenom tugom. Naš grad nasmijanih ljudi, vještih zanatlija i komšija postao je grad krajnosti, lijevih i desnih, većina i manjina, grad njihovih i naših. Izgubili smo balans, pozitivan stav prema životu i gradu. Slobodu govora, demokratiju i odgovornost smo zaboravili", kazao je Bulajić te dodao:

"Odbacimo bahatost, komplekse i predrasude. Zastidimo se jer Zenica zaslužuje da budemo bolji ljudi. Sretan rođendan, voljeni grade i nadam se naredne godine u boljem ambijentu".

Zenica danas proslavlja svoj 583. rođendan, a rođendansko slavlje počelo je svečanom akademijom na kojoj je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović ponovio ono što je uradio za grad u posljednje dvije godine te planove za naredni period.

"Možemo biti ponosni na naš grad, ljepotu i suživot u njemu. Dan grada već drugu godinu slavimo u BNP-u koje je obilježilo svoj 69. rođendan, što govori o kulturnoj tradiciji Zenice. Vi koji pratite rad Gradske uprave možete vidjeti da obavljamo posao transparentno, tajni ne smije biti, jer smo dobili povjerenje, a budžet grada je novac Zeničana koji su nam ga predali na upravljanje i moraju znati gdje se taj novac troši. Stvarat ćemo uslove za dolazak novih investicija, a naš zadatak je da obnovimo postojeću i gradimo novu infrastrukturu i to smo sve uradili u posljednje dvije godine", kazao je Kasumović te dodao:

"Priča o evropskoj Zenici je beskonačna. Potrebno je dosta rada i sredstava da se spriječe pokušaji određenih krugova koji sabotiraju razvoj grada. Nadamo se da će čim prije prestati maćehinski odnos Federacije BiH prema gradu Zenici. Do sada smo izostanak podrške viših nivoa vlasti nadoknađivali preko EBRD-a i velikog broja evropskih država. Mnogi mladi odlaze, a Gradska uprava ne želi i ne treba da bude vlast, već servis građana i logistika privrednicima".

Dodao je da će se kao gradonačelnik nastaviti boriti za sve oblike štednje i racionalnosti, ali i da će raditi na razvoju poslovnih zona na području grada i otvorenju novih radnih mjesta. Složio se i s Bulajićevim mišljenjem dodavši da kanton sabotira Zenicu.

Današnji dan u Zenici svojim performansom na daskama BNP-a uveličao je i glumac Izudin Bajrović, a zahvalnice su uručene pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona.

Rođendansko slavlje nastavlja se svečanim defileom sportskih kolektiva, javnih preduzeća i drugih institucija koje djeluju na području grada. U Gradskoj areni "Husejin Smajlović", koja danas ujedno proslavlja deset godina postojanja, bit će upriličen prigodan program, a u 19 sati bit će održan koncert Sandre Bagarić. Rođendansko slavlje završava vatrometom u organizaciji Gradske uprave Zenice kao poklon građanima Zenice.

Ime Zenica prvi put se spominje 20. marta 1436. godine, a potvrđuje se u dokumentima vezanim za Dubrovačku Republiku. Kroz godine postojanja nosila je epitet industrijskog grada, grada čelika, ali s ponosom i grada sporta, univerzitetskog grada te grada sigurnosti.