BiH
0

Rycroft: Srebrenici treba pomoć, ali ne i specijalni status, na pomolu rješenje

FENA
Matthew Rycroft
Matthew Rycroft
Ambasador Velike Britanije u BiH Matthew Rycroft je izjavio danas u Banjoj Luci da zbog svoje historije Srebrenica zahtijeva posebnu pažnju, ali da to ne znači i poseban status za tu općinu.

"Razumijem snažne emocije i nekada strašne ljutnje koje možda građani Srebrenice u određenim trenucima osjećaju, i upravo zbog toga su Velika Britanija i ostale zemlje uradile mnogo baš u tom regionu", kazao je Rycroft nakon razgovora s predsjednikom RS-a Milanom Jelićem i naglasio da rješenje i odgovor za probleme u Srebrenici nisu poseban status, jer tu se onda u suštini radi o promjeni Ustava, što zahtijeva dvotrećinsku većinu u parlamentu.

Mislim da je puno odgovornije i konstruktivnije fokusirati se na ono što se može učiniti, a to je da se poboljša status građana koji tamo žive.

Komentirajući postoji li politizacija Srebrenice, dodao je i da će odgovorno liderstvo bilo koga nastojati da izbjegne politizaciju bilo kojeg pitanja.

Ambasador Rycroft je izrazio nadu da će u Srebrenici biti puno ulaganja koja će pomoći njenim građanima da puno bolje žive.

Kada je u pitanju Bratunac i zahtjev za ukop bošnjačkih žrtava, britanski ambasador je rekao da koliko on zna na pomolu je rješenje za taj problem.