BiH
0

Rycroft: Reforma obrazovanja obaveza BiH u procesu njenog pridruživanja EU

FENA
Reforma obrazovanja je nešto što BiH obavezno mora uraditi u procesu svog pristupanja Evropskoj uniji, izjavio je danas u Sarajevu ambasador Velike Britanije u BiH Matthew Rycroft na skupu "Obrazovanje za evropsku budućnost BiH".

On je istaknuo da je veoma važno da BiH, koja se želi pridružiti EU, prihvati i primijeni evropske standarde u svom obrazovnom sistemu, ali i da osposobi državni nivo da bi se mogao poboljšati kvalitet obrazovanja i osigurati primjena ovih standarda u cijeloj zemlji.

-Državni nivo je nešto što je jako bitno za reformu obrazovanja, ocjena je ambasadora Rycrofta.

On također smatra da je EU danas konkurentno mjesto, te da oni koji žele uspjeti moraju imati sve vještine i znanja koja mogu steći. Stoga je primarna odgovornost svih u BiH da ovaj aspekt unaprijede i mladima omoguće sticanje što više znanja, dodao je Rycroft.

Profesorica Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu Lamija Tanović mišljenja je da je reforma obrazovanja mnogo važnija za budućnost naše zemlje od reformi policije ili odbrane.

Tanović ocjenjuje da su mladi u BiH danas zapostavljeni, odrasli u segregiranom sistemu, ne poznaju jedni druge, govore različitim jezicima i uče različite historije.

-Šta nam vrijedi policija, ako nema koga da čuva, ako je narod nesretan i ako nemamo novaca da izgradimo dobre škole i univerzitete, pita profesorica Tanović.

Ovaj skup posvećen obrazovanju predstavljao je svojevrstan "evropski sat" u organizaciji Evropskog pokreta u BiH, kojem su prisustvovali učenici i studenti iz cijele BiH

Skup je dio šire konferencije pod nazivom "Uloga evropskog pokreta u društvu i procesima evropskih integracija", koja se održava u Sarajevu.