BiH
0

Rycroft: Put BiH prema Evropskoj uniji ne smije ostati predugo zamrznut

FENA
Međunarodna zajednica u BiH ne želi da bude u sadašnjoj situaciji kada mora da koristi visokog predstavnika i 'bonske ovlasti', ali nema drugog izbora dok god je put BiH prema EU zamrznut, izjavio je danas u Sarajevu ambasador Velike Britanije u BiH Mathew Rycroft.

Ponovivši svoju podršku mjerama visokog predstavnika na stvaranju funkcionalnije države, Rycroft je istaknuo da su one u potpunosti u skladu s njegovim ovlastima i trebaju biti prihvaćene.

Razočaravajuće je, kako je ustvrdio, da je nastala situacija u kojoj je visoki predstavnik bio prisiljen koristiti ovlasti i mjere da bi se moglo nastaviti putem izgradnje funkcionalnije države.

Naglasio je da je za BiH najbolji evropski put koji ne smije ostati predugo zamrznut te je odgovornima za blokadu poručio da "znaju ko su i šta treba uraditi da se ovaj put odmrzne".

Ambasador Rycroft je ovo izjavio na ceremoniji na kojoj je obilježen završetak prvog kruga obuke za bh. zvaničnike uključene u proces evropskih integracija i pregovaranja s EU, a koju je finansijski podržala Velika Britanija.

Cilj ovog treninga, koji je završilo 18 polaznika kojima su danas uručene diplome, jeste bolje upoznavanje funkcioniranja EU te unapređenje pregovaračkih sposobnosti.

Velika Britanija je apsolutno predana da BiH uđe u EU čim za to bude spremna i ovaj tening je jedan od praktičnih načina da se pomogne tom putu, rekao je ambasador Rycroft.

U prvom krugu obuke polaznici su informirani i o porijeklu, historiji i procesu širenja EU, principima funkcioniranja evropskog tržišta, evropskom zakonodavstvu te principima uspješnog pregovaranja s EU.

David Broucher, programski direktor Centra za studije sigurnosti i diplomatije pri Univerzitetu Birmingham, koji je organizirao trening, kazao je da je ovo bila zapravo obuka budućih predavača.

Oni će prenositi znanja svojim kolegama državnim službenicima iz područja relevantnih za evropske integracije, a početkom iduće godine putuju na dodatnu obuku u London, Brisel i Bukurešt.