BiH
0

Rycroft: Proces približavanja BiH EU se mora ubrzati

FENA
BiH je zemlja koja se presporo približava Evropskoj uniji i to je proces koji se mora ubrzati, kazao je ambasador Velike Britanije u BiH Mathew Rycroft u toku predavanja "Britanska vizija EU i šta to znači za BiH" koji je organizirao Istraživačko dokumentacioni centar u Sarajevu.

Rycroft se, govoreći o prednostima EU i zajedničkog rješavanja određenih pitanja, posebno osvrnuo na tri aspekta: zaštitu okoliša, prosperitet te sigurnost.

"Velika Britanija EU vidi kao izuzetno otvorenu organizaciju i organizaciju koja je spremna na suradnju na svim poljima, spremna za prijem novih članica kako bi zajedničkim djelovanjem doprinjeli poboljšanju svih aspekata života, posebno ova tri", kazao je Rycroft.

Zaštita okoliša za BiH, trenutno, nije krucijalno pitanje ali je ono veoma važno za ostale zemlje. S druge strane, kazao je Rycroft, prosperitet je nešto čemu teže svi pa i BiH.

"Mnogi ljudi vide opasnost od globalizacije i imaju potrebu da zaštite trgovinu, proizvode... To je potpuno suprotno od britanske vizije. Mi smatramo da trebamo biti otvoreni i raditi zajedno na povećanju standarda", kazao je Rycroft.

Kada je u pitanju sigurnost, Rycroft smatra kako je zajedničkim djelovanjem moguće postići mnogo više na ovom planu.