BiH
0

Rycroft primio predstavnike Anglobosanskog poslovnog foruma

FENA
Ambasador Velike Britanije u BiH Matthew Rycroft organizirao je danas u Sarajevu prijem za predstavnike Anglobosanskog poslovnog foruma (ABBF), neoficijalnog udruženja britanskih firmi i njihovih poslovnih partnera u BiH.

Ambasador Rycroft je za tu priliku pozvao i načelnika općine Srebrenica Abdurahmana Malkića te šefa ekonomskog odjela u općini Srebrenica Senada Subašića. Oni su predstavnicima ABBF-a prezentirali različite poslovne projekte koje su vlasti u BiH najavile u regionu Srebrenice, saopćeno je iz Ambasade Velike Britanije u BiH.

Načelnik Malkić je također upoznao predstavnike ABBF-a sa poslovnim pogodnostima koje općina Srebrenica nudi domaćim i stranim investitorima.

"Svi smo uglavnom upoznati sa ozbiljnom političkom i ekonomskom situacijom u Srebrenici. Danas ipak ne namjeravom govoriti o pomoći, već o investicijama", kazao je Rycroft.

On je ustvrdio kako međunarodna zajednica, u saradnji sa domaćim vlastima, pokušava pronaći način da prezentira potencijale i pozitivne vijesti koje možda nisu uvijek glavne u medijima. Iako veliki dio industrijskih kapaciteta tek treba da bude obnovljen, prirodni resursi su još uvijek tu. Upravo oni nude dobru osnovu za razvoj uspješnog biznisa.

Anglobosanski poslovni forum osnovan je 1997. sa ciljem promoviranja trgovine i investiranja između Velike Britanije i Bosne i Hercegovine.

Aktivnosti Foruma koordinira Komercijalni odjel ambasade Velike Britanije u BiH, a članove Foruma čine britanske kompanije aktivne u BiH i lokalne kompanije koje imaju poslovne kontakte u Velikoj Britaniji.

Postoje naznake da bi Forum koji danas broji nešto više od 80 članova, uskoro mogao prerasti u Britansku komoru, članicu Vijeća britanskih privrednih komora kontinentalne Evrope.