BiH
0

Rycroft pozdravio usvajanje Zakona o visokom obrazovanju

FENA
Britanski ambasador u Bosni i Hercegovini Matthew Rycroft pozdravio je današnje usvajanje Zakona o visokom obrazovanju u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz britanske ambasade.

On je podsjetio kako je ovaj zakon, u skladu sa Bolonjskim procesom, jedan od uvjeta članstva Bosne i Hercegovine u Vijeću Evrope, te naglasio njegovu važnosti za pregovore BiH o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju s EU.

  • Do sada, kada je u pitanju Bolonjski proces, BiH se nalazila na samom dnu. Nasreću, predstavnici u Parlamentu BiH pokazali su političku zrelost i glasali na ispravan način, način koji će omogućiti BiH da se približi Evropi, ispuni jedan od uslova koji su pred nju postavljeni, i osigura bolju obrazovnu budućnost za mlade. Ovaj zakon je bio u pripremi dugo vremena, i obrazovanje je bilo ključna tema u BiH tokom britanskog predsjedavanja EU, kaže ambasador Rycroft.

Novousvojeni zakon omogućava višestruke koristi i za studente i univerzitete. Studenti će imati koristi jer će diplome biti međunarodno priznate, a Bosna i Hercegovina će dobiti dobro educirane ljude čije je obrazovanje u skladu sa međunarodnim standardima.