BiH
0

Rycroft: Međunarodna zajednica bi se mogla vratiti nametanju rješenja

FENA
Foto: Večernji.hr
Foto: Večernji.hr
Ambasador Velike Britanije u BiH Matthew Rycroft upozorio je danas političke lidere u BiH da bi međunarodna zajednica mogla razmisliti o opciji vraćanja na stari pristup nametanja rješenja, ukoliko u narednih nekoliko dana ne bude postignut dogovor o reformi policje.

"Ako rok dočekamo bez dogovora, moramo razmisliti o našoj ulozi ovdje. To bi moglo značiti vraćanje na staromodni pristup uklanjanja prepreka i nametanja rješenja", ustvrdio je ambasador Rycroft.

On je na ovu mogućnost ukazao na "Otvorenom parlamentu", koji je u Sarajevu organizirao Transpareny International BiH o temi "Raskrsnica puteva: funkcionalna ili propala država".

Podsjetivši na podatke iz novog Globalnog indeksa korupcije, ambasador Rycroft je naveo kako se iz ovog izvještaja može zaključiti da je BiH među najnerazvijenijim i najkorumpiranijim državama.

On je istaknuo da je od vitalnog značaja da se problem korupcije rješava što prije u procesu pristupanja zemlje EU, jer će biti sve teže ukoliko se sistemska rješenja odgađaju na ovom putu.

Za rješavanje ovog problema potrebno je daljnje provođenje niza reformi, jer nije dovoljno samo imati zakone i strukture, oni moraju u praksi funkcionirati.

"Revizija u BiH dobro funkcionira, ali treba uslijediti garancija da se po revizorskim izvještajima i djelovati", smatra ambasador Velike Britanije u BiH.

Napomenuo je i da je odgovornost za rješavanje korupcije u rukama lidera u BiH, a ne međunarodne zajednice. Ona domaćim vlastima u ovom procesu može pružiti pomoć, dodao je Rycroft.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Niko Lozančić kazao je da je na pitanje "funkcionalna ili propala država" odgovor svakako da BiH nije funkcionalna država.

"Ipak, nije propala, ali nije ni živa. Najbliža je kliničkoj smrti", mišljenje je Lozančića, koji dodaje kako bi ovakvih dilema bilo mnogo manje kada bismo svi više vjerovali i voljeli ovu zemlju.

Tada ne bi bilo ni iščekivanja, kako je kazao, da drugi za nas nešto urade, nego bismo preuzeli odgovornost u svoje ruke.

Nakon što je jučer objavljen podatak da je BiH na listi Globalnog indeksa korupcije neznatno napredala, TIBiH je "Otvoreni parlament organizirao kako bi o pitanju vladavine prava i korupcije razgovarali eminentni međunarodni i domaći eksperti u ovoj oblasti.

Skupu je prisustvovao i jedan od vodećih svjetskih stručnjaka u oblasti izgradnje države britanski prof. David Chandler.

On je u svojim brojnim naučnim radovima veliku pažnju posvetio upravo procesu izgradnje države BiH, a na ovom skupu je govorio o transparetnoj i odgovornoj vladi.

"Otvoreni parlament" organiziran je uz podršku Ambasade Velike Britanije u BiH i Fondacije Fridrich Ebert.