BiH
0

Rycroft-Ivanić: Kompromisom do integracije, a ne izolacije BiH

FENA
Ambasador Velike Britanije u BiH Matthew Rycroft izjavio je danas u Banjoj Luci da integracija BiH znači prihvatanje prijedloga reforme policije koji je u skladu s tri evropska principa.

On je, nakon razgovora s predsjednikom Partije demokratskog progresa Mladenom Ivanićem, kazao da mu je drago čuti da niko od bh. političara ne želi izolaciju kada se BiH nudi integracija, te da će kretati u tom pravcu.

Britanski ambasador je podsjetio da je visoki predstavnik Miroslav Lajčak dao prijedlog reforme policije te naznačio kraj septembra kao krajnji rok za dogovor.

Rycroft se nada da će današnji tehnički, kao i drugi razgovori o reformi policije koji se voditi do kraja godine dovesti do dogovora koji će BiH voditi ka integraciji BiH u Evropu, a ne do izolacije.

Ivanić je u izjavi novinarima naglasio da treba pokušati učiniti napor kako bi se došlo do kompromisnog rješenja u reformi policije, jer nikom nije u interesu izolacija.

"Treba izbjeći situaciju u kojoj se traži pobjednik u ovom sukobu, jer pobjednika tu ne može biti", kazao je Ivanić ponovivši da policija RS-a treba da postoji kao institucija RS-a i mora biti dio jedinstvenih policijskih struktura.

Predsjednik PDP-a smatra da postoji dovoljno prostora za kompromis u reformi policije "kada se isključi ekstremizam u pogledima da se ta reforma svede na ukidanje RS-a, koja je ustavna kategorija kao i njena policija".