BiH
0

Rycroft: EU potpisuje sporazume samo s državama

FENA
Ambasador Velike Britanije u BiH Matthew Rycroft izjavio je danas u Banjoj Luci da se RS ne treba plašiti promjena koje će biti potrebno ispuniti za priključenje BiH Evropskoj uniji, ali i ponovio da EU potpisuje sporazume samo s državama.

Ambasador Rycroft je, nakon razgovora s predsjednikom RS-a Rajkom Kuzmanovićem, naglasio da pred BiH stoji pet ciljeva i dva uvjeta koje mora ispuniti da bi se moglo govoriti o ukidanju ureda visokog predstavnika i da tu odluku donosi isključivo Vijeće za implementaciju mira u BiH.

Britanski ambasador je kazao da njegova zemlja, kao i sve ostale članice PIC-a, podržava sve odluke visokog predstavnika u BiH koje će doprinijeti ispunjavanju obaveza koje RS ima prema Haškom tribunalu, pa tako i posljednju o oduzimanju putnih isprava osobama za koje se sumnja da su u mreži podrške haškom optuženiku Stojanu Župljaninu.

Kuzmanović je kazao da RS radi na ispunjavanju svih pitanja koje postavlja EU i da je spremna na sve kompromise, ali nije spremna na kompromise o pitanjima kojima se umanjuju nadležnosti i status RS-a.

"Mi ništa više ne želimo niti tražimo od onoga što imamo Dejtonskim mirovnim sporazumom, ali ni po koju cijenu ne želimo dati ništa manje od toga", tvrdi entitetski predsjednik.

Govoreći o zatvaranju OHR-a, Kuzmanović je kazao da predstavnici RS-a "nemaju ništa protiv OHR-a i institucije visokog predstavnika i svjesni smo da je OHR napravio dosta dobrih poteza, ali i jako loših stvari zbog čega misli da je pravi momenat da kada se potpisuje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju taj ured preraste u ured Evropske unije".

Da li će to biti sada u junu, kako je naveo, ili krajem godine, ne može govoriti, "ali su svi svjesni da je vrijeme da do toga dođe".