BiH
0

Rycroft: Cilj reforme obrazovanja da se mladima osigura bolja budućnost

FENA
Glavni cilj reforme obrazovanja u BiH je da se mladima osigura bolja budućnost, što s druge strane poboljšava budućnost same države razvijanjem njenih kapaciteta, izjavio je danas u Sarajevu britanski ambasador u BiH Matthew Rycroft, koji je bio gost na javnoj diskusiji o visokom obrazovanju koju je organizirao Alumni centar za insterdisciplinarne postdiplomske studije (ACIPS).

Govoreći o mogućem priznanju bh. diploma u zemljama Evropske unije, ambasador Rycroft je ocijenio da je zabilježen određeni napredak u reformama, ali da se još toga treba uraditi.

Šef Misije OSCE-a u BiH ambasador Douglas Davidson je naveo da je jedan od glavnih ciljeva bolonjskog procesa uopće to da se popravi stanje na univerzitetima u Evropi da bi se mogli nadmetati s američkim.

Što se tiče priznavanja bh. diploma, Davidson smatra da je najvažnije da se uspostave institucije koje će osigurati priznanje diploma prema evropskim standardima.

  • Sve to treba da se desi prilično brzo, upozorio je on.

Dodao je, međutim, da nije dovoljno samo donijeti zakone i osnovati institucije, nego je potrebno da ulože napore svi uključeni u ovaj proces - univerziteti, profesori, studenti i javnost uopće.

Bolonjski proces, kao i mnoge druge stvari u BiH, trpi od posljedica institucionalne nesređenosti i komplicirane strukture u zemlji, ocijenio je predsjednik ACIPS-a Ivan Barbalić.

To je rezultiralo time da je svaki fakultet počeo da radi bolonjsku reformu na svoj način, te Barbalić smatra da će biti veliki problem dok se sve to ne izjednači i dobijemo sistem koji će služiti studentima.