{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rycroft: CEFTA je savremeni sporazum kojeg treba što prije ratificirati

F
23.8.2007. u 15:00
0
0
Rycroft: CEFTA je savremeni sporazum kojeg treba što prije ratificirati
0
Rycroft: CEFTA je savremeni sporazum kojeg treba što prije ratificirati
Ambasador Velike Britanije u BiH Matthew Rycroft smatra da bi BiH trebalo što prije da ratificira Sporazum o Srednjoevropskoj zoni slobodne trgovine (CEFTA), jer odlaganje ratifikacije tog važnog dokumenta "drži je dalje od EU, kao i od regionalnih tijela koja su komplementarna evropskim integracijskim procesima".
"Ratifikacija ovog dokumenta otvorit će put za bolju saradnju među zemljama regiona i njihove bolje odnose. Produbit će postojeće trgovinske odnose i povećati konkurentnost BiH, kao i mogućnosti za strana ulaganja. Stvorit će uvjete za otvaranje novih radnih mjesta i opće poboljšanje standarda življenja. CEFTA je suvremen sporazum koji promovira transparentnost, lakšu administraciju, veću uniformnost i bolju disciplinu u kontekstu savremenih pravila međunarodne trgovine, ocijenio je ambasador Rycroft, saopćeno je iz Ambasade Velike Britanije u BiH.

Sastanak Zajedničkog komiteta CEFTA-e, kako je rekao, bit će održan 28. septembra u Ohridu, u Makedoniji i ukoliko BiH ne ratificira spomenuti sporazum do tog datuma, "neće biti u mogućnosti da aktivno učestvuje u razgovorima, glasa i tako učestvuje u donošenju važnih odluka".

"Dobiti od CEFTA-e su mnogo konkretniji od bilo kakvih bojazni u vezi sa ratifikacijom ovog dokumenta. Ja se nadam da će se ovaj proces što prije privesti kraju i da će BiH nastaviti sa neophodnim reformskim procesima“, rekao je ambasador Rycroft.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: