{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rycroft: CEFTA je savremeni sporazum kojeg treba što prije ratificirati

F
23.8.2007. u 15:00
0
0
Rycroft: CEFTA je savremeni sporazum kojeg treba što prije ratificirati
0
Rycroft: CEFTA je savremeni sporazum kojeg treba što prije ratificirati
Ambasador Velike Britanije u BiH Matthew Rycroft smatra da bi BiH trebalo što prije da ratificira Sporazum o Srednjoevropskoj zoni slobodne trgovine (CEFTA), jer odlaganje ratifikacije tog važnog dokumenta "drži je dalje od EU, kao i od regionalnih tijela koja su komplementarna evropskim integracijskim procesima".
"Ratifikacija ovog dokumenta otvorit će put za bolju saradnju među zemljama regiona i njihove bolje odnose. Produbit će postojeće trgovinske odnose i povećati konkurentnost BiH, kao i mogućnosti za strana ulaganja. Stvorit će uvjete za otvaranje novih radnih mjesta i opće poboljšanje standarda življenja. CEFTA je suvremen sporazum koji promovira transparentnost, lakšu administraciju, veću uniformnost i bolju disciplinu u kontekstu savremenih pravila međunarodne trgovine, ocijenio je ambasador Rycroft, saopćeno je iz Ambasade Velike Britanije u BiH.

Sastanak Zajedničkog komiteta CEFTA-e, kako je rekao, bit će održan 28. septembra u Ohridu, u Makedoniji i ukoliko BiH ne ratificira spomenuti sporazum do tog datuma, "neće biti u mogućnosti da aktivno učestvuje u razgovorima, glasa i tako učestvuje u donošenju važnih odluka".

"Dobiti od CEFTA-e su mnogo konkretniji od bilo kakvih bojazni u vezi sa ratifikacijom ovog dokumenta. Ja se nadam da će se ovaj proces što prije privesti kraju i da će BiH nastaviti sa neophodnim reformskim procesima“, rekao je ambasador Rycroft.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: