BiH
0

Rycroft: BiH ima šansu da se pridruži EU

FENA
Matthew Rycroft
Matthew Rycroft
Ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini Matthew Rycroft smatra da Bosna i Hercegovina ima šansu da se pridruži Evropskoj uniji. "Mi smo se posvetili tom pitanju i ostat ćemo pri njemu", kazao je Rycroft na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99" u Sarajevu, čija je tema danas bila "Trenutna politička situacija u BiH".

Britanski ambasador je naglasio "posvećenost Bosni i Hercegovini koja je u EU i NATO-u, koja je jedinstvena, ujedinjena, jaka, nezavisna i suverena država".

Naglasio je da je teško pitanje kako stići do tog cilja, ali je i konstatirao da je međunarodna zajednica u posljednjih 12 godina imala dva različita odgovora na to, od kojih je ponekad jedan naglašavan više u odnosu na drugi.

Rycroft je spomenuo da za dolazak BiH u EU postoje dvije rute: EU ruta, koju smatra poželjnom, i OHR ruta.

"EU ruta ovisi o liderima ove zemlje i o tome da oni vide i dožive privlačnost i poželjnost Bruxellesa. To je način gledanja naprijed. I kada se promjene dešavaju na ovoj ruti, one su trajne i održive", kazao je, dodajući da je to pristup koji je imao veliki uspjeh s većinom zemalja iz centralne i istočne Evrope.

EU ruta, smatra, ovisi o dobroj volji, tačnije o zdravom razumu, jer "unutar EU postoji zdrava logika koja kaže da je za svaku zemlju poželjno da bude član EU, ako to već može".

"Bilo bi sasvim logično da lideri zemlje čijih 70 posto građana želi priključenje EU budu time potaknuti i naprave promjene koje su neophodne da bi se to i dogodilo", Rycroftove su riječi.

Iako EU rutu smatra poželjnom, ipak navodi da ona nije funkcionirala u ovoj zemlji posljednjih 18 mjeseci.

Nasuprot njoj je OHR ruta, koja je ojačana 1999. godine kada je visoki predstavnik dobio bonske ovlasti.

"To nije privlačenje Brixellesa, nego guranje od strane Daytona. To nije gledanje naprijed, nego gledanje unazad, jer se to svodi na provođenje nečega što je dogovoreno 1995. To je suštinski kratkoročna ruta“, kazao je Rycroft.

Dodao je da se međunarodna zajednica nikada nije stopostotno bavila samo jednom rutom, nego je "uvijek bilo miksanja". Prema njegovom mišljenju, jedan od ovih pristupa se gradi na onom drugom, "jer nije moguće napraviti potpun napredak ka EU ukoliko Dayton nije u potpunosti proveden".

Rycroft je naglasio kako "postoje ljudi u ovoj zemlji, posebno u Republici Srpskoj, koji smatraju da je EU ruta u nekoj vrsti konflikta s daytonskom rutom i ponekad karakteriziraju evropske zahtjeve kao antidaytonske".

"Ali, ne postoji konflikt između ovih dviju ruta. Svaka zemlja koja želi da pristupi EU mora prihvatiti da su zahtjevi EU-a višeg reda od bilo kojih nacionalnih ili nekih nižih struktura", naglasio je.

"Trenutno je EU ruta zamrznuta", kazao je, dodajući da se ona može i "odmrznuti".

"Lokalni političari u BiH sami treba da postignu dogovor koji ispunjava sva tri principa EU-a. Ali ja ne vidim nikakav znak među lokalnim političarima da se oni približavaju kako bi postigli dogovor o policijskoj reformi", upozorio je britanski ambasador.

Matthew Rycroft je kazao da, ukoliko bi jedini rezultat posljednjeg dogovora bio taj da putovanje ka EU neko vrijeme stagnira, tada bi međunarodna zajednica možda i bila voljna prihvatiti takvu situaciju, privremeno.

"U tih 18 mjeseci vidjeli smo jedan drugi trend, a to je bilo povećanje nacionalističke retorike, što je neprihvatljivo i opasno. Sve to nas je prisililo da se odmaknemo od EU rute i vratimo nazad, ka daytonskoj ruti, i to je pozadina za mjere koje je visoki predstavnik Lajčak obznanio u petak. One nisu ciljane protiv bilo koga ili protiv bilo koje grupe, a njihov jedini cilj je da se poveća funkcionalnost i efikasnost ove države“, naglasio je Rycroft.

Te odluke su, dodao je, u skladu s Daytonom i s pravnim ovlastima koje Lajčak ima kao visoki predstavnik.

"Niko nema pravo da mu ospori te ovlasti", upozorio je i kazao da "svako ko odbacuje te mjere i ovlasti jasno šalje poruku da je protiv jake i funkcionalne države".

Rycroft očekuje da svaka od političkih partija prihvati te mjere i ne radi ništa što bi podiglo tenzije u ovoj državi. On smatra da je Republika Hrvatska primjer na kome se može vidjeti dobit EU rute na zemlju regiona. Prihvatio je činjenicu da Hrvatska nije krenula s iste pozicije kao BiH, ali smatra da je jaz između ove dvije zemlje toliko narastao u posljednje vrijeme, prije svega u napretku ka pridruživanju EU-u i NATO-u. To je obrazložio podatkom da RH danas dobija dva i po puta više od EU-a od onoga što dobiva BiH. Rycroft naglašava da će to narasti na 15 puta onda kada se Hrvatska pridruži EU.

"A ja sam siguran da će se to desiti", kazao je, dodajući da te dobiti nisu samo finansijske, nego i tehničke prirode i da one rastu onako kako se zemlja približava članstvu u EU.