|

Rychroft: PIC će donijeti odluku o budućnosti OHR-a i Međunarodne zajednice u BiH

Rychroft: PIC će donijeti odluku o budućnosti OHR-a i Međunarodne zajednice u BiH
0
F
FENA
22.6.2006. u 12:18
0
komentara
0

dijeljenja
Rychroft: PIC će donijeti odluku o budućnosti OHR-a i Međunarodne zajednice u BiH Sudbina OHR-a i dalje neizvjesna
Ambasador Velike Britanije u BiH Matthew Rychroft izjavio je danas u Banjoj Luci da se nada da će na današnjem sastanku Vijeća za implementaciju mira (PIC) doći do veoma važnih odluka koje se tiču angažmana međunarodne zajednice u BiH i budućnosti OHR-a u našoj zemlji.
Napomenuo je da to ne znači da će se međunarodni angažman u BiH prekinuti, ali da će se promijeniti.

"Ta tranzicja jeste jedan pozitivan simbol transformacije", kazao je ambasador Rychroft na pres-konferenciji nakon razgovora s premijerom RS-a Miloradom Dodikom dodajući da što se više BiH bude približavala Evropskoj uniji i NATO-u to će brže ići i ta tranzicija.

Britanski ambasador je kazao da će danas razmatrati i pitanja provođenja reformi policije, odbrane, ustava, visokog obrazovanja te kreiranja jedinstvenog tržišta u BiH.

Premijer Dodik, je povodom buduće pozicije OHR-a, izrazio stav da o evropskim pitanjima treba da s Evropskom unijom razgovaraju lokalni organi vlasti u BiH.

"Mislim da će doći do značajne promjene u pogledu statusa OHR-a u budućnosti", kazao je Dodik.

Razgovoru u Banjoj Luci prisustvovao je i Endrus Labsi, zamjenik koordinatora za Balkan i predstavnik Velike Britanije na sastanku Vijeća za implementaciju mira koje danas i sutra zasjeda u Sarajevu.

On je istakao kako je stav njegove vlade da je došlo pravo vrijeme da dođe do jednog normalnijeg uređenja i normalnijeg političkog djelovanja u smislu da domaće institucije preuzmu odgovornost za dešavanje u svojoj zemlji.

Vidimo vašu budućnost, naglasio je, kao evropsku budućnost.

"Put ka Evrpskoj uniji nije lagan i nije brz. Ono što mi možemo reći sa sigurnošću jeste da su vrata Evropske unije otvorena za ovu zemlju i da smo mi tu kao partneri da vam na tom putu pomognemo", kazao je Labsi.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.