FBiH
0

RVI traže reviziju načina ostvarivanja ušteda

FENA
Udruženje ratnih vojnih invalida FBiH sa stopostotnim invaliditetom pozvalo je federalnog premijera Mustafu Mujezinovića da hitno izvrši reviziju načina ostvarivanja ušteda u FBiH, koja se uglavnom odnosi na najteže kategorije boračke populacije.

Odluka Vlade FBiH da smanji za deset posto beneficirane penzije za ratne vojne invalide dovela je do toga da 10.000 pripadnika te kategorije sada prima penziju manju od minimalne, koja iznosi 266 KM. Pored toga, ratne vojne invalide čeka i umanjenje invalidnina za deset posto na godišnjem nivou, navedeno je u saopćenju Udruženja.

Nadalje, Udruženje podsjeća i na to da su za pola godine isplaćene invalidnine u cijelom iznosu te smatra očitim da će za drugu polovinu godine one morati biti umanjene ne za deset, već za 20 posto.

Udruženje ratnih vojnih invalida sa stopostotnim invaliditetom smatra da prostora za uštede "itekako" ima.

S tim u vezi, naglašava da Ministarstvo za pitanje boraca i invalida FBiH upošljava 294 osobe, ne računajući kantonalna ministarstva i općinske službe, a, kada bi se utvrdio ukupan broj uposlenih na poslovima boračko-invalidske zaštite, ta cifra bi prešla dvije hiljade ljudi.

"Ako uzmemo u obzir da je njihov posao uglavnom samo isplata invalidnina - s velikim manjkavostima, kako je utvrdio Ured za reviziju institucija u FBiH, prostora za smanjenje i uštedu našeg krvavog novca itekako ima", saopćeno je iz Udruženja.