Mogući protesti
0

RVI i porodice šehida traže povlačenje interventnog zakona

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Predsjedništvo Ratnih vojnih invalida (RVI) BiH zatražilo je danas, na vanrednoj sjednici u Sarajevu, da Vlada FBiH na sutrašnjoj sjednici donese odluku o povlačenju "Interventnog zakona" koji predviđa da naknade za korisnike invalidnina budu smanjene za deset posto.

Predsjednik RVI-a BiH Safet Redžić najavio je na današnjoj pres-konferenciji da će u protivnom 18. juna ispred zgrade Federalnog parlamenta biti organizirani masovni protesti. S tim u vezi za 17. juni zakazana je vanredna zajednička skupština Saveza RVI-a BiH i Organizacije porodica šehida i poginulih boraca.

"Od protesta ćemo odustati samo ako Vlada FBiH na sutrašnjoj sjednici donese odluku da povlači iz parlamentarne procedure Interventni zakon i u članu 4 tog zakona bude brisana odrednica o umanjenju naknada za deset posto korisnicima invalidnina (RVI i porodice šehida), te ukoliko u rebalansu budžeta ne bude predvidjela smanjenje sredstava za isplate", navodi Redžić.

On je precizirao da bi, ako bi naknade bile umanjene za deset posto u odnosu na nivo isplata iz decembra 2008., spomenute kategorije s nivoom isplate bile vraćene na nivo prije 2004. kad je osnovica bila 734 KM.

"Prvi put je usklađena 2008. i sad je 805 KM. Ako bi se ta osnovica umanjila za deset posto, došli bismo na osnovicu od 725 KM. Dakle, nižu nego je iznosila 2004.", istaknuo je Redžić.

On je naglasio da je osnovica iz 2004. za spomenutu kategoriju bila bazirana na iznosu prosječne plaće iz 2002. u FBiH koja je tad iznosila 484 KM. Danas je, ističe Redžić, prosječna plaća prešla iznos od 800 KM.

Redžić je sve osobe iz spomenutih kategorija pozvao na dostojanstvo ako do protesta dođe te da dođu u velikom broju "da bi zaštitili svoja trenutna prava".

"Nismo mi protiv smanjenja deset posto, ali s nivoa 914 KM koji je usklađen, ali se ne isplaćuje. Međutim, Vlada FBiH to nije predvidjela u Interventnom zakonu", kazao je on.

Predsjednik Organizacije porodica šehida i poginulih boraca Izet Ganić podržao je iznesene stavove te naglasio da će se na sutrašnjoj vanrednoj skupštini znati daljnji koraci.

U današnjem susretu s novinarima istaknuto je da je "ranije obećano da neće doći do smanjenja naknada korisnika prava boračko-invalidske zaštite po Zakonu o pravima branilaca".

"Taj zakon iz 2004. jedini je u sektoru boračko-invalidske zaštite tad dobio saglasnost Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke i ne bi trebalo da bude upitan," istaknuto je danas.