Zahtjev za ostavku
69

Ružnić odgovorio SDA: Prvo neka pozovu svoje kantonalne zastupnike na isto

D. Be.
Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić odgovorio je Stranci demokratske akcije koja ga je pozvala da podnese ostavku nakon što je uhapšen njegov savjetnik u akciji "Pero".
"Prije svega, Kantonalnom odboru ne trebaju kroz uši puhati vjetrovi morala iz Sarajeva. Neka dobro shvate šta želim da kažem", rekao je Ružnić.

On smatra da bi bio red da SDA prvo pozove svoje kantonalne zastupnike koji primaju naknade i paušale u Skupštini USK, a koji su savjetnici i direktori koji su pravomoćno osuđeni.

"Kao i njihovi savjetnici iz SDA, protiv kojih se danas vode teški procesi, a oni dobro znaju o kome se radi, kao i javnost Unsko-sanskog kantona", dodao je Ružnić.

Premijer USK ističe da je njegova vlada puno prije akcije "Pero" krenula u proces provjera svih diploma u javnim ustanovama, preduzećima, zavodima i ministarstvima.

"Kada je riječ o radu Ministarstva obrazovanja, ovaj premijer je pokazao dostavljanjem obavijesti Kantonalnom tužilaštvu u predmetu teškom preko 7 miliona KM šta sam zatekao i kakve sam kadrove zatekao u Ministarstvu obrazovanja i javnim obrazovnim ustanovama, poput prekomjernog zapošljavanja, kršenja zakonskih odredbi, pedagoških standarda i kolektivnih ugovora", rekao je Ružnić.

Podsjetimo, iz Stranke demokratske akcije su kazali da je jučerašnja akcija SIPA-e u Vladi USK, koja je rezultirala hapšenjem savjetnika premijera ovog kantona Mirsada Topčagića, "pokazala da je vladajuća A-SDA institucije pretvorila u izvorište kriminala i korupcije".