Članica VSTV-a
30

Ružica Jukić: Upravo jer je Gordana Tadić bila meta blaćenja, meni je najpogodniji kandidat

Klix.ba
Ružica Jukić
Ružica Jukić
Potpredsjednica Visokog sudskog i tužilaćkog vijeća (VSTV) Ružica Jukić javno se oglasila opširno obrazlažući zbog čega je glasala za Gordanu Tadić, koja je izabrana za glavnu tužiteljicu Tužilaštva BiH.

Jukić je široko kritikovala koga je stigla za isticanje "neistina" o Gordani Tadić, naglašavajući da je bila meta orkestriranih napada. Poručila je da je upravo, između ostalog, zbog "blaćenja" Gordane Tadić, ona za nju bila napogodniji kandidat.

"Napadi na moralnost i stručnost Gordane Tadić dolazili su uvijek iz istih centara, kako političkog spektra, tako i njihovih medijskih pratitelja. Kako nijedan član vijeća koji je birao nije mediokritet koji ne razumije širi kontekst društvenih zbivanja u našoj zemlji, tako ni ja nisam neinformirana da ne bih znala uzroke i ciljeve napada na bilo kojeg kandidata, pa tako i na samu Gordanu Tadić. Upravo zato što je Gordana Tadić bila glavni cilj uistinu odvratnog blaćenja i napada, i to, ponavljam, uvijek iz istih centara moći, upravo zato je meni Gordana Tadić bila najpogodniji kandidat", kazala je Jukić.

Jukić je kazala da je Tadić od sva tri "uistinu respektabilna kandidata", koji su se pojavili na listi uspješnijih, ostvarila najviše bodova i bila prva na listi.

"To je činjenica. Ima najviše godina staža kao pravnik, tj. 34 godine, i najviše tužiteljskog staža, tj. 24 godine. U svojoj tužiteljskoj karijeri obnašala je i funkciju šefa odjela, bila je zamjenica glavnog tužitelja u Tužilaštvu TK, kao i u Tužilaštvu BiH. Bila je v. d. glavne tužiteljice Tužilaštva BiH dvije godine i 4 mjeseca. Njen program rada je označen kao najbolji. To su potvrdili i drugi članovi vijeća. Ja osobno sam imala uvid u rad Gordane Tadić, još iz vremena kada je postupala kao tužiteljica Tužilaštva TK, pred nadležnim sudom u predmetima u kojima sam ja predsjedavala kao postupajući sudac i znam da nikada nije došla nespremna na suđenje, nego naprotiv uvijek spremna i detaljno pripremljena", nahvalila je Jukić Gordanu Tadić.

Nije propustila da kaže i da su drugi kandidati, koji su prošli u uži krug, također izvrsni profesionalci.

"Međutim, kako to uvijek bude, na konkursima bude odabran onaj kandidat koji sakupi najviše bodova i glasova i Vijeće odstupa samo ako treba zadovoljiti nacionalnu ili spolnu zastupljenost i ako je isto predviđeno Ustavom. Ovoga puta je to bila Gordana Tadić. Odabrana je uvjerljivom većinom u izuzetno javnom postupku kandidiranja", naglasila je.

Jukić je istakla da su "neprincipijelni napadi na nju", njoj bili jasan znak da upravo njima smeta Gordana Tadić.

"Bolju referencu od toga da je kandidat smetnja onima koji su pravosuđe BiH proteklih decenija doveli na tako loš glas, ja nisam mogla naći. Znajući da je Gordana Tadić istima tako bitna smetnja, ta činjenica je, uz sve navedene reference, bila presudna za mene da joj dam svoj glas. Naravno, nemajući iluzija da samim tim i ja neću biti izuzeta iz napada od istih centara moći. Pored ovoga, do sada smo imali tri muška glavna tužioca te je vrijeme da se ispoštuje i spolna zastupljenost i da damo mogućnost jednoj ženi da se iskaže na ovoj funkciji. Naravno, to nije bilo presudno, nego jedan dodatni element. Sve gore navedeno me je opredijelilo da podržim izbor Gordane Tadić za funkciju glavne tužiteljice Tužilaštva BiH. Ako ja budem podržavala Gordanu Tadić, podržavati će je i većina ostalih članova vijeća. Ako to ne bude tako, naravno da neću ni ja. Mi u Vijeću imamo jasne stručne parametre kojih se uglavnom pridržavamo. Tako je i ovoga puta izabrana Gordna Tadić", zaključila je Jukić.