Pitanje u odgovoru
47

Ružica Jukić u ratu sa svima: Jesu li "gumene sobe" u pojedinim ambasadama iznad zakona?

Klix.ba
Potpredsjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Ružica Jukić uputila je odgovor ambasadama Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenog Kraljevstva, Savezne Republike Njemačke, Kraljevine Holandije i Kraljevine Španije, Uredu visokog predstavnika i OSCE Misiji u Bosni i Hercegovini.

"Nakon odgovora ambasada, ali u interesu javnosti i prije svega kolega iz pravosuđa, moram ponovo pitati ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH, Ujedinjenog Kraljevstva u BiH, Savezne Republike Njemačke u BiH, Kraljevine Holandije u BiH i Kraljevine Španije u BiH, OHR i OSCE: Da li su 'gumene i staklene sobe' u pojedinim ambasadama u koje se privode nositelji pravosudnih funkcija Bosne i Hercegovine i tu dobivaju naloge koga postaviti na koju funkciju, protiv koga otvoriti ili zatvoriti istragu, koga osuditi u postupku - iznad zakona, ispod zakona ili van zakona?", stoji u odgovoru Ružice Jukić.

Napomenula je kako joj duguju odgovor.

"Dugujete ga cijeloj pravosudnoj zajednici, građanima ove države u kojoj bi trebali predstavljati vaše države, a ne uplitati se, diktirati ili, još gore, prisiljavati nositelje pravosudnih funkcija da rade po vašim željama i ciljevima, takvim ponižavajućim metodama", istaka je Jukić.

Istakla je kako se svojim javnim obraćanjem i ukazivanjem na ponižavajuću pojavu "staklenih i gumenih soba" bori da niko ne bude iznad zakona i pogotovo izvan zakona.

"Ponavljanje ispraznih fraza o tome da niko nije iznad zakona, nije odgovor na ovakvu zastrašujuću nedemokratsku i nečuvenu pojavu, da se na takav način ambasade postavljaju ne samo iznad, tj. izvan zakona, nego kršenje svakog elementarnog ljudskog prava pojedinaca koje se privodi u staklene i gumene sobe i ponižava njihovo ljudsko dostojanstvo", saopćila je Jukić.

Prema njenim riječima, za sada je samo iznad zakona osoba koja je pokušala korumpirati predsjednika Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine i, kao u najboljem Felinijevskom maniru, traži pravdu pred Tužilaštvom Bosne i Hercegovine.

"Pravdu na uspješno podmićivanje. I protiv takve iznadzakonitosti se borim", stoji u odgovoru Ružice Jukić.