{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rute autokriminala vode preko Bosne i Hercegovine

F
25.9.2007. u 12:50
0
0
Rute autokriminala vode preko Bosne i Hercegovine
0
Rute autokriminala vode preko Bosne i Hercegovine
Šefovi operacionih jedinica za borbu protiv organiziranog kriminala iz zemalja članica "Brdo procesa" sastali su se danas u Sarajevu kako bi razgovarali o ilegalnoj imigraciji, organiziranom kriminalu, korupciji i terorizmu. Težište sastanka je na autokriminalu za čije se rute vjeruje da idu preko BiH.
Težište današnjeg sastanka bit će na borbi protiv autokriminala.

"Neke od ruta, kada je u pitanju autokriminal, vode preko Bosne i Hercegovine. Da bi se to spriječilo, ovakvi sastanaci i razne operacije što ih poduzimaju policijske agencije svih država u regionu mogu u dobroj mjeri suzbiti autokriminal i svesti ga na najmanju moguću mjeru“, izjavio je zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić novinarima pred početak ovog sastanka.

On je kazao kako treba imati na umu činjenicu da organizirani kriminal ne pozna granice i da je organiziran izvan granica svake države u regionu. Da bi se toj vrsti kriminala moglo kvalitetno suprotstaviti, potrebno je uspostaviti dobru regionalnu suradnju.

"Ministarstvo sigurnosti BiH u tom pravcu zaista čini velike napore“, naglasio je Krešić, dodajući da se u toj instituciji upravo radi na prikupljanju polugodišnjih informacija i informacija za devet mjeseci, kada je u pitanju autokriminal na prostoru BiH. Ti podaci će vrlo brzo biti predstavljeni javnosti, obećao je zamjenik državnog ministra sigurnosti.

Članice Brdo procesa, koji je pokrenut prije pet godina, jesu: Albanija, Austrija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Grčka, Mađarska, Italija, Makedonija, Crna Gora, Rumunija, Srbija, Slovenija i Turska.

Podaci govore da je od 1989. god. u većini evropskih zemalja došlo do značajnog porasta kriminala uopće, posebno autokriminala te da je to rezultat političke i ekonomske situacije. Analize pokazuju kako uz mali rizik ovaj oblik kriminala donosi visok profit kriminalcima. Vozila ukradena u zapadnoevropskim zemljama, posebno u Njemačkoj, Belgiji, Francuskoj i Italiji, prebacuju se na tržišta u istočnoj Evropi, a dio na afrički kontinent i Srednji istok. Zbog svog geografskog položaja, glavne tranzitne zemlje su Njemačka, Finska, Švedska i Italija. Poslije rata je naročito zbog poroznosti granica to postala i Bosna i Hercegovina.

Još na 6. ministarskoj konferenciji o nezakonitim migracijama, organiziranom kriminalu, korupciji i terorizmu, koja je 27. oktobra 2006. održana na Brdu kod Kranja, rečeno je da je u zemljama "Brdo procesa" smanjena stopa kriminaliteta za trećinu, a stalna je i operativna razmjena informacija i provedeno više uspješnih zajedničkih akcija u otkrivanju i sprječavanju djelovanja organiziranih međunarodnih kriminalnih skupina.

Da su rezultati u zajedničkoj borbi protiv autokriminala vidljivi potvrdio je novinarima danas i Mijo Krešić.

"U prošloj godini su agencije za provođenje zakona u BiH oduzele i otkrile vozila u vrijednosti oko četiri miliona eura“, kazao je on.

Sarajevski sastanak trajat će dva dana.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: