{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ruski akademici potvrđuju postojanje bosanskih piramida

S
16.11.2007. u 10:32
0
0
Ruski akademici potvrđuju postojanje bosanskih piramida
0
Ruski akademici potvrđuju postojanje bosanskih piramida
Dva ugledna ruska akademika, nakon radne posjete Visokom, potvrđuju postojanje piramida u Bosni i pripremaju naučni rad za međunarodnu konferenciju u Oslu 2008. godine, saopćeno je iz Fondacije "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca".
Prof.dr. Oleg Khavroshkin, načelnik Nelinearne seizmološke laboratorije Šmitovog (Schmidt) instituta za fiziku Zemlje pri Ruskoj akademiji nauka u Moskvi i prof.dr. Valerij Tsyplakov, takođe akademik najuglednije ruske naučne institucije, proveli su 15 dana u Bosanskoj dolini piramida u julu 2007. godine vršeći niz eksperimentalnih snimanja svih piramida, kompleksa podzemih tunela KTK i Ravne i kamenih građevina u Vratnici.

Nakon obrade rezultata i poređenja sa egipatskim piramidama akademici Khavroshkin i Tsyplakov su došli do zaključka da oba piramidalna kompleksa pokazuju iste geofizičke karakteristike koje se razlikuju od prirodnih brda. Riječ je o kamenim strukturama građenim ljudskom rukom sa izraženim sezimičko-akustičnim poljima. Bosanske piramide Sunca i Mjeseca pokazuju prisutnost šupljina, odnosno unutrašnjih tunela, ističe se u saopćenju Fondacije.

Ruski naučnici će rukovoditi Simpozijumom posvećenom Geofizičkoj i geohemijskoj arheologiji na 33. Međunarodnom geološkom kongresu koji će se održati od 6-14. avgusta 2008. godine u Oslu (Norveška). Naučni izvještaj o poređenju bosanskih piramida sa egipatskim predstavlja kontinuitet u njihovom proučavanju piramida u svijetu o čemu su pisali, između ostalog, i na međunarodnoj Konferenciji o primjenjenoj geofizici u Messini (Italija) u oktobru 2004. godine. Zajedno sa ruskim akademicima naučni rad će izložiti i Semir Osmanagić, osnivač Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca”.

Nakon što su egipatski eksperti sa Univerziteta u Kairu potvrdili da se u Visokom nalaze najveće piramidalne građevine u svijetu, ovo je još jedan značajan naučni doprinos postojanju Bosanske doline piramida.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: