|

Ruske nevjeste: Iz Moskve u Ljubinje

Ruske nevjeste: Iz Moskve u Ljubinje
0
Klix.ba
8.1.2013. u 10:54
75
komentara
0

dijeljenja
Ruske nevjeste: Iz Moskve u Ljubinje Ljubinje novi dom za nekoliko Ruskinja
U ljubinjsko naselje Štit, koje ima 15 domaćinstava, udalo se šest Ruskinja. Na ovom broju se sve ne završava, jer sedma živi u Ljubinju, a posljednja ljubinjska nevjesta je prije petnaestak dana uplovila u bračnu luku, piše Radio Slobodna Evropa.
"Ovo je selo drukčije malo. Kad sam došla iz Moskve, veliki grad Moskva, došla sam u Ljubinje, nisam mogla osjetiti ništa, malo mjesto. Bilo je malo neobično, mislila sam da je malo veći grad. A sad sam navikla, i bolje mi je sad tu. Kad dođem u Moskvu, u Moskvi mi je neobično sad. Tu vatra, ložila vatru od drva, katastrofa“,
počinje svoju priču jedna od šest ljubinjskih nevjesta iz Rusije Oljga Nikiforova.

U malo mjesto od nekih 4.000 stanovnika stigla je prije pet godina. Nije se lako bilo navići, ali godine učine svoje. Oljga nije prva stigla u ovu istočnohercegovačku varoš. Prije 22 godine došla je Galjina Bokić, također iz Moskve. Predaje ruski jezik u ljubinjskoj srednjoj školi, a ipak, iako je prošlo 22 godine, nije zaboravila svoju rodnu Moskvu.

"Teško pitanje, ne mogu na to pitanje odgovoriti. Ja u srcu nosim i jedno i drugo. Radi djece nosim i ovo, a nisam svoje odbacila. Vidite, kad dugo ne budeš tamo, nekako se ohladiš. Kad dođeš, obnove se ta osjećanja i bude teže", priča ona.

Galjinu je prije više od dvije decenije upoznao Veljko Bokić koji je radio u Rusiji. Kaže rodila se ljubav, brak, a onda povratak u Ljubinje.

"Mi smo se zabavljali prije, kako sam ja radio tamo. I tako, sviđalo se jedno drugome, i onda nije bilo više nikakvih prepreka. Svugdje gdje sam htio, išli smo, gdje je ona htjela, išli smo. Pa ne bih se miješao sa njima, ali meni se čini da su i oni dobro, a ne znam njihova mišljenja. Ima u Trebinju neki Bokić što se oženio, ima ovdje bratić moj što se oženio. Nisam čuo ništa loše".

Galjina je izgleda bila dobar pelcer, primila se na ovaj hercegovački krš, pa su stizale i druge Ruskinje. Nedavno je još jedan Ljubinjac u Moskvi oženio Ruskinju. Svekrva Ljuba Radić još uvijek nije vidjela mladu, samo preko Skypea.

"Sin se oženio. Godina i po da je otišao, oženio se. Vjenčali su se tamo. Vidjeli smo se preko Skypea, a nisu još dolazili", kaže ona.

Način života i malo mjesto većini Ruskinja iz Moskve bili su najveći problem da se naviknu. Kuhinja nije pričinjavala poteškoće, pogotovo kad želite da udovoljite mužu. Nikiforova kaže:

"Ruska hrana.... Navikli smo na zdravu hranu. I srpska u ruska zajedno idu. Što voli moj muž, to mi je sve najljepše. Što moj muž traži, to kuvamo - i pasulj i pečenje i sve. Sve što zatraži, ja mogu skuvati. Mogu i pitu ispeći."

Kako saznajemo, uskoro će još jedna Ruskinja put Ljubinja. Dosadašnje Ruskinje sve žive u ljubinjskom naselju Štit, u ulici koja se zove Crnogorska. Složne su, ako se Ljubinjci ne bi ljutili, da je preimenuju u Rusku - razlozi za to sigurno postoje.
Prijavi grešku


Komentari (75)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...