BiH
0

Ruska Federacija otvara ambasadu u Banjoj Luci?

FENA
Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik sastao se danas u kabinetu s ambasadorom Ruske Federacije u BiH Konstantinom Šuvalovim s kojim je razgovarao o posjeti grupe ruskih guvernera, ruskih biznismena i diplomata Republici Srpskoj, koje će predvoditi Georgij Sergejevič Poltavčenko, opunomoćenik predsjednika Ruske Federacije.

Obostrano je konstatovano da će ova posjeta biti dobar početak za razvitak jačih ekonomskih odnosa i razvitak kulturne saradnje Republike Srpske i Ruske Federacije.

"Ambasador Šuvalov je premijeru Dodiku prenio stav Ruske Federacije koja je opredijeljena za veće prisustvo u Republici Srpskoj i predložio otvaranje ambasade Ruske Federacije u Banjoj Luci", saopćeno je nakon razgovora iz Biroa Vlade RS-a za odnose s javnošću.

Predsjednik Dodik je pozdravio ovu inicijativu i obećao pomoć entitetske vlade u operativnom rješavanju ovog pitanja. On je dodao da će Ambasada Ruske Federacije doprinijeti održavanju i jačanju ekonomskih i kulturnih veza.

Dodik je upoznao ruskog ambasadora o skorom formiranju nove Vlade Republike Srpske i o vođenim pregovorima o formiranju vlasti na nivou BiH. On je izrazio uvjerenje da neće biti opstrukcija prilikom formiranja Vijeća ministara BiH istakavši da mjesto predsjedavajućeg pripada Republici Srpskoj.