Ko (de)stabilizira
93

Ruska ambasada o dolasku šefa NATO-a u Sarajevo: Nešto nije uredu sa Stoltenbergovom logikom

D. Be.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Ambasada Rusije u BiH oglasila se povodom posjete generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga Sarajevu. Rusi poručuju da "šefu NATO-a nešto nije uredu sa logikom".
"Generalnom sekretaru NATO-a, izgleda, nešto nije u redu sa logikom. S jedne strane, govori o destabilizirajućem utjecaju Rusije. S druge, pozdravlja jednoglasnu odluku u Vijeću sigurnosti UN-a o produžetku misije Althea, koju smatra stabilizirajućim faktorom. Kao što je poznato, Rusija je principijelno podržala ovu odluku. Pitanje je - kakav je, ipak, Rusija faktor u Bosni i Hercegovini, koju smatra prijateljskom zemljom?", naveli su na Facebook stranici ambasade.

Nekoliko sati kasnije, ruske diplomate u BiH su napisale još nešto o NATO-u i Christianu Schmidtu:

"Smatramo da NATO, bez obzira na svu licemjernu retoriku, jeste agresivni militaristički blok, instrument Washingtona u cementiranju monopolarnog svijeta, sprovođenju neokolonijalističke osvajačke politike u suprotnosti s normama međunarodnog prava. Sastanak Generalnog sekretara NATO-a s državljaninom Njemačke Christianom Schmidtom ne znači legitimizaciju Nijemca, već delegitimizaciju NATO-a. Ovaj korak jeste jasna potvrda prezira prema Dejtonskom mirovnom sporazumu i činjenice da upravo NATO predstavlja destabilizirajući faktor u Bosni i Hercegovini", naveli su.