Odbacili umiješanost
39

Ruska ambasada: Nemamo nikakve veze s dojavama o postavljenim bombama u Sarajevu

D. Be.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Ruska ambasada u BiH oglasila se povodom više od 100 prijetnji koje su stigle prije dva dana u obrazovne ustanove u Kantonu Sarajevo. Dojave o postavljenim bombama su stigle sa email adrese ruskog servisa Yandex.
No, iz Ruske ambasade odbacuju bilo kakvu povezanost Moskve i prijetnji.

"U vezi sa insinuacijama koje su se pojavile u pojedinim medijima o 'ruskom tragu' u telefonskim i internet porukama o miniranju javnih objekata u Sarajevu, želimo kategorički opovrgnuti umiješanost Rusije u ove gnusne radnje", naveli su.

Dalje ističu kako "ovakve provokativne spinove smatraju namjernim pokušajima da se dodatno destabilizuje ionako napeta unutrašnja politička situacija u Bosni i Hercegovini".

Iz MUP-a Kantona Sarajevo saopćili su kako da su dojave o bombama u 115 škola u Kantonu Sarajevu bile lažne, te da prilikom KDZ pregleda nisu pronađena nikakava eksplozivna sredstva.

Imajući u vidu da je Tužilaštvo KS navedene događaje kvalifikovalo kao krivično djelo "Terorizma", koje je u nadležnosti Federalne uprave policije, službenici iste će nastaviti rad na dokumentovanju pomenutog krivičnog djela, te identifikaciji i pronalasku izvršioca, u saradnji sa policijskim službenicima Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo i drugih sigurnosnih agencija.