BiH
0

Rušimo Zakon o plaćama jer on ruši institucije BiH

Sarajevo-x.com
Sutrašnje glasanje o Zakonu o plaćama i naknadama u institucijama BiH pruža šansu poslanicima vladajuće koalicije da pokažu minimum morala i odustanu od povećanja svojih plata, kaže se u saopštenju SDP-a BiH.

Inicijativa koja je pokrenuta od strane vladajuće koalicije je izazvala veliko negodovanje javnosti BiH. Sto hiljada građana je svoje protivljenje ovoj inicijativi iskazalo potpisujući peticiju "Stop povećanju plata i privilegija političarima“. Očito je da podrška sramnom Zakonu dolazi samo od onih koji sebi žele osigurati budućnost na račun građana.

SDP insistira da se obori postojeći prijedlog Zakona i da se umjesto njega usvoje zaključci koje su poslanici SDP-a dostavili Parlamentu BiH u toku rasprave o ovom zakonu. SDP neće dopustiti da se priča o povećanju plata poslanicima prebije preko leđa državnih službenika i njihovih opravdanih zahtjeva za rješavanje egzistencijalnih pitanja. Nama je jasno da SNSD pokušava i na ovaj način oslabiti državne institucije dovodeći državne službenike na nivou BiH u daleko nepovoljniji položaj od onih na entitetskim nivoima. Zato SDP traži od koalicionih partnera SNSD-a da interese države Bosne i Hercegovine stave ispred ličnih.

Da bi ojačali državne institucije tražimo od svih u Parlamentu BiH da podrže predložene zaključke SDP-a kojim se zadužuju nadležni organi da uposlenicima hitno povećaju postojeće plate za 10%. Ovo povećanje se odnosi na državne službenike i stručno osoblje, profesionalna vojna lica, policijske službenike i zaposlenike. U isto vrijeme potrebno je zadužiti Vijeće ministara da na osnovu relevantnih pokazatelja predloži novi Zakon koji će spomenute kategorije dovesti u najgorem slučaju u rang sa entitetskim nivoima.