BiH
0

Rusiji trebaju Rusi

FENA
Nastojeći spriječiti demografsku krizu koja ozbiljno prijeti privredi Rusije, predsjednik Vladimir Putin odlučio se na neuobičajeni korak te pozvao milione Rusa koji su nakon raspada SSSR-a ostali živjeti u drugim bivšim sovjetskim republikama da se vrate u Rusiju, piše u petak dnevnik "Times".

Procjenjuje se da izvan granica Rusije trenutno živi skoro dvadeset pet miliona Rusa, a izrada plana povratka sunarodnika, kako se navodi, povjerena je jednom od najbližih Putinovih saradnika i također bivšem operativcu KGB-a Viktoru Ivanovu.

"Times" navodi da je ovo do sada najambiciozniji pokušaj Kremlja da uspori smanjenje broja stanovnika; u Rusiji trenutno žive 143 miliona ljudi, što je šest miliona manje nego prije četrnaest godina.

Na dramatičan pad stanovništva, koji se nastavlja godišnjim tempom od 750 hiljada, utiče kombinacija dva faktora, piše "Times": niske stope prirodnog priraštaja i visokog nivoa smrtnosti izazvanog prekomjernom upotrebom alkohola.

Svjetska banka procijenila je da bi tokom narednih pedeset godina Rusija mogla izgubiti 30 posto stanovnika, što bi se katastrofalno odrazilo na privrednu budućnost zemlje.

Budući da u Rusiji, po nekim procjenama, trenutno boravi skoro deset miliona ilegalnih useljenika, uglavnom iz srednje Azije i sa Kavkaza, najnovija ideja Kremlja, smatra "Times" odraz je i brige ruskih vlasti da bi priliv neruskih useljenika mogao izazvati rast socijalnih napetosti i ugroziti nacionalni identitet zemlje.