Ruski državljani
72

Rusija za mnoge nije poželjna za život: Grupa Čečena stigla u Krajinu, žele azil u EU

V. K.
Preko Moskve, Istanbula i Sarajeva, Čečeni stigli u Krajinu (Foto: Ademir Veladžić)
Preko Moskve, Istanbula i Sarajeva, Čečeni stigli u Krajinu (Foto: Ademir Veladžić)
Rat u Ukrajini osim što je pokrenuo val migracija iz ove države, sličan proces trenutno se dešava i u Rusiji gdje brojni građani uslijed teške situacije, ali i mobilizacije koliko-toliko normalan život pokušavaju nastaviti na području Evropske unije i drugih država Evrope.
Kao što je od ranije poznato, veliki broj Rusa koji su pobjegli iz države boravi u Gruziji, ali i u Turskoj. Također, dosta građana Ruske Federacije svoj život, bar privremeno, nastavilo je i u Srbiji, tačnije u Beogradu gdje se danas nalazi veliki broj mladih ruskih državljana koji većinom rade u IT sektoru.

Ipak, neki su se odlučili i za drugu migracionu rutu, a ona uključuje i Bosnu i Hercegovinu.

Naime, ovih dana, u blizini Graničnog prijelaza Maljevac u Velikoj Kladuši nalazi se određena grupa građana iz Čečenije koji su ovdje stigli prije mjesec, a koji nastoje svoj put nastaviti prema Evropskoj uniji gdje namjeravaju tražiti azil.

Foto: Ademir Veladžić
Foto: Ademir Veladžić

Kako za Klix.ba javlja lokalni reporter Ademir Veladžić, trenutno se na ovom području nalazi oko 50 Čečena koji na području Krajine borave u manjim grupama.

Oni su na područje Unsko-sanskog kantona stigli rutom koja je postala aktuelna prije otprilike mjesec, a uključuje avioprijevoz Moskva - Istanbul, a zatim Istanbul - Sarajevo nakon čega se lokalnim prijevozom prebacuju na područje Krajine.

S obzirom na bilateralne odnose Rusije i Bosne i Hercegovine, građani iz Čečenske Republike borave na području BiH potpuno legalno, ali prema njihovim riječima cilj je pronalazak azila u EU.

Za sada, Granična policija nije imala niti jedan problem sa njima, ali su zbog situacije na ovom području trenutno pojačane patrole i kontrole graničnih prijelaza.

Osim muškaraca, u grupi Čečena se može primijetiti i veliki broj žena, ali i male djece.

Foto: Ademir Veladžić
Foto: Ademir Veladžić

Podsjetimo, Klix.ba je ranije objavio priču o još jednom Rusu koji je bježeći od rata i mobilizacije stigao u Visoko.

Njega je domaćin samostana gvardijan Franjo Radman, u izuzetno teškom zdravstvenom stanju, pronašao u dvorištu franjevačkog samostana, na klupi, prepuštenog samog sebi. Tu su ga zbrinuli i pružili mu prvu pomoć s obzirom na to da je hladno vrijeme te da je ležao na klupi u mokroj odjeći i prekriven mrazom.

Fra Ivan Nujić u razgovoru za Klix.ba kaže da je njihov gost iz Rusije izgledao veoma loše te da je spas došao u zadnji čas.

"Ja sam krenuo u školu da predajem, a gvardijan Franjo me je zamolio da pokušamo porazgovarati na engleskom. Teško je bilo, tek dvije-tri riječi je rekao, ali bio je dosta preplašen, jednostavno, osjetio sam sućut prema tom čovjeku. Ja mu nisam mogao pomoći jer sam morao na nastavu, a kasnije sam otišao iz Visokog", kazao nam je Nujić.