BiH
0

Rusija smatra da Lajčak pojačava napetost u BiH

FENA
Rusija je u srijedu saopćila kako smatra da visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini pojačava napetost u zemlji. Visoki predstavnik Ujedinjenih naroda Slovak Miroslav Lajčak uveo je ovaj mjesec mjere za sprečavanje opstrukcije odlučivanja Vijeća ministara, čime je izazvao gnjevnu reakciju bosanskih Srba i Srbije koja ih podržava.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Vladimir Titov "izrazio je zabrinutost zbog pogoršanja stanja" u BiH nakon Lajčakove intervencije, objavilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

"Reforme u toj zemlji treba provoditi na temelju konsenzusa, a međunarodna zajednica bi morala tačno slijediti dogovoreni plan prijenosa odgovornosti za stanje u BiH na lokalne vlasti."

Ministarstvo je saopćilo da je Titov to rekao na sastanku s američkim ambasadorom u Moskvi s kojim je razgovarao o stanju u Bosni i Hercegovini.

Rusija je tradicionalno srpski saveznik i podržava Beograd u borbi sa Zapadom u vezi s budućnošću Kosova, ali do prije nekoliko sedmica u vezi s BiH Rusija je imala isto mišljenje kao i Zapad.