|

Rusija je spremna objaviti dokumente iz Drugog svjetskog rata

Rusija je spremna objaviti dokumente iz Drugog svjetskog rata
16
S
SRNA
21.1.2020. u 20:03
100
komentara
16

dijeljenja
Rusija je spremna objaviti dokumente iz Drugog svjetskog rata Ilustracija: Shutterstock
Rusija je otvorena za objavljivanje materijala iz arhiva o Drugom svjetskom ratu, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.
On je rekao da je, ukoliko neko pristupa historiji Drugog svjetskog rata, neophodno oslanjati se na stvarne historijske činjenice i materijal iz arhiva.

"Rusija je bez presedana otvorena za objavu materijala i za to da se javnost upozna o ovim arhivskim dokumentima", istakao je Lavrov.

Lavrov je napomenuo da su pojedine zemlje već sada negativno reagovale na pripreme za proslavu Dana pobjede u Drugom svjetskom ratu. Šef ruske diplomatije smatra da će pitanje otvaranja arhiva biti od velike važnosti za akademski i politički rad Ruskog savjeta za međunarodna pitanja u narednim godinama, javio je TASS.

"Angažovaćemo sav stručni i analitički potencijal, kako bismo izbjegli politizaciju pitanja i kako bismo istoriju ostavili historičarima i spriječili pokušaje da se prepravlja istorija Drugog svjetskog rata i njegovog ishoda i da se baci sjenka na heroje rata i oslobađanje Evrope", naglasio je Lavrov.

Nekoliko zemalja kritikovalo je ulogu Rusije u Drugom svjetskom ratu, a parlamenti Poljske i Letonije usvojili su rezolucije kojima se jednaka odgovornost za započinjanje rata pripisuje Sovjetskom Savezu i nacističkoj Njemačkoj.
Prijavi grešku


Komentari (100)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...