Odluka općine
167

Ruši se zgrada u centru Sarajeva, stanari negoduju i odbijaju napustiti dom

Klix.ba
Iz Općine Stari Grad najavljeno je da će uskoro početi uklanjanje ruševnog objekta u ulici Hamdije Kreševljakovića broj 86 za koji je utvrđeno da zbog fizičke dotrajalosti i oštećenja predstavlja veliku opasnost za ljude i imovinu. S druge strane, trenutni stanari negoduju zbog zbog takve odluke.

U prethodnom periodu nadležne općinske službe radile su na rješavanju ovog problema, kako na dijelu koji se odnosi na utvrđivanje opasnosti i nalaganje rušenja, tako i u dijelu koji se odnosi na rješavanje pitanja vlasnika i stanara objekta.

Općina Stari Grad je od početka ove godine pokrenula opsežne aktivnosti na evidentiranju svih ruševnih objekata na svojoj teritoriji i sačinjavanju liste prioriteta za rušenje. Visoko među prioritetima je i objekat u ulici Hamdije Kreševljakovića, prekoputa tzv. Papagajke.

"Utvrđivanje stanja objekta i donošenja zaključka kojim se vlasnicima nalaže otklanjanje opasnosti, Služba za inspekcijske poslove donijela je još u februaru ove godine. Kako nije postupljeno prema zaključku, ova služba je 20.maja, 2019. godine donijela rješenje o potpunom urušavanju objekta prinudnim putem. U narednom periodu provest će se postupak izbora najpovoljnijeg izvođača radova na rušenju ovog izuzetno opasnog objekta, te pristupiti njegovom uklanjanju", saopćeno je iz općine.

Vlasnici ovog objekta su Općina Stari Grad Sarajevo, te privatna lica Mirza i Safera Sudžuković, Amila Lagumdžija i Savka Lipić. Također je utvrđeno da su trenutno jedini korisnici objekta Suada Karamustafić-Guja koja boravi u općinskom stanu i Mirjana Basta koja koristi stan u vlasništvu Amile Lagumdžija. Obje se smatraju bespravnim korisnicima stanova s obzirom da nisu nosioci stanarskog prava, niti imaju rješenja o dodjeli ili ugovore o korištenju stanova. Ni po kojem osnovu navedene stanove ne mogu otkupiti, niti im se mogu po bilo kojem osnovu dodijeliti, čak i da se ne radi o ruševnim objektima.

Stanarke su od strane Službe za imovinsko-pravne, geodetske poslove, katastar i stambene poslove upoznate sa navedenim još u februaru ove godine, ali su jasno pokazale protivljenje napuštanju objekta koji je potpuno neuslovan i opasan za život što im je i naglašeno.

"Vodeći računa da se radi o starijim osobama koje žive same i poštujući njihovo pravo na dom, bez obzira na situaciju u kojoj su se našle zbog primjene pravnih propisa, načelnik Općine Stari Grad mr Ibrahim Hadžibajrić dao je nalog nadležnoj službi da se Basti i Karamustafić-Guji nađu zamjenski stanovi u vlasništvu Općine Stari Grad koje bi koristile doživotno uz minimalne troškove zakupa", navedeno je iz općine.

Stanarkama su potom ponuđene stambene jedinice u ulicama Logavina i Muse Ćazima Ćatića, a u toku prošlog mjeseca odvedene su da pogledaju stanove. Mirjana Basta je odbila ponuđeno rješenje i iznijela niz primjedbi, dok se Karamustafić-Guja još nije izjasnila o ponuđenom.

Stanovi koji su im ponuđeni su u daleko boljem stanju od onih u kojima trenutno borave i uz mala ulaganja mogu se normalno koristiti za život, a prije svega ne bi im bila ugrožena sigurnost od mogućeg rušenja objekta. U toku rješavanja ovog postupka Mirjana Basta i Suada Karamustafić-Guja angažovale su advokate koji ih zastupaju. Općina Stari Grad smatra da su njihovi zahtjevi nerealni, neopravdani i da, suprotno očekivanjima, odbijaju svaku mogućnost kompromisnog rješenja.

Općinske službe poduzet će sve potrebne radnje kako bi se provelo rješenje i spriječilo rušenje objekta na ulicu ili susjedne objekte što bi moglo dovesti do ozbiljnih posljedica. Istovremeno, nastavit će se aktivnosti na iseljavanju stanarki iz objekta u ulici Hamdije Kreševljakovića 86 radi njihove vlastite sigurnosti, te će biti uključeni i drugi nadležni organi i institucije.