Kanton 10
20

Ruševine Bosanskog Grahova: Depresivna općina u kojoj se ipak vidi svjetlo na kraju tunela

Piše: R. D.
(Foto: Klix.ba)
U postratnoj Bosni i Hercegovini ne morate tražiti mnogo da nađete neku tešku i turobnu priču, nesretnu i zapuštenu sredinu, ljude u problemima. Ipak, Bosansko Grahovo spada u sami vrh negativne liste, a prizori koje možete zabilježiti na putevima kojim dolazite do njega ili ulicama samog mjesta vjerovatno su najdepresivniji u našoj zemlji.

Bez obzira na to da li ga zovete Kanton 10, Livanjski kanton ili Hercegbosanska županija, prostor koji obuhvata šest općina uz zapadne granice naše zemlje jednako je lijep i atraktivan. Kanton s tri imena morate proći skoro cijeli ako iz pravca juga tražite Bosansko Grahovo.

Sedamdesetak kilometara Livanjskog polja, između kantonalnog središta Livna i željenog odredišta, mogu poslužiti odlično za dvije svrhe. Prva je fotografisanje prelijepih pejzaža, kakvih sigurno nema drugdje po našoj zemlji i od kojih zastaje dah. Druga je isprobavanje voznih karakteristika vašeg automobila, jer je cesta kroz polje nevjerovatno ravna, potpuno pusta, bez automobila, a posebno bez policijskih patrola.

Mjestom i danas dominiraju ruševine

Na prilazima Bosanskom Grahovu vozite se kroz pusta i srušena sela, a samo mjesto obilježeno je brojnim ruševinama, tako da se zapitate je li ovo mjesto s najvećim brojem ruševina u odnosu na svoju veličinu. Na ulicama rijetko koga možete susresti.

Duško Radun, načelnik Bosanskog Grahova, na početku našeg razgovora govori o paradoksu da je njegova općina danas jedna od najnerazvijenijih u Bosni i Hercegovini, a ipak prebogata šumskim resursima, obradivim zemljištem te jednim od najvećih nalazišta treseta na Balkanu.

"Nalazišta treseta su nekim nelegalnim koncesijama otišla u privatne ruke i mi od toga dobivamo samo mali procent. Taj treset se izvozi u Italiju u refuznom stanju, što je kršenje zakona, jer bi moralo biti upakovano. To je kršenje zakona i neko će se morati pozabaviti time. Mi smo već raskinuli koncesiju za lovište Šator i vjetropark, koje su bile nepovoljne za općinu", kaže nam načelnik Radun koji je bio kandidat Srpske napredne stranke.

U Bosanskom Grahovu trenutno živi između dvije i dvije i po hiljade ljudi, a zimi je to dosta manje, ponajprije zbog loše zdrastvene zaštite.

SNSD-ova zdravstvena politika skupo stajala Bosansko Grahovo

"Nijedna općina u BiH nema sličan problem i tako lošu zdravstvenu zaštitu. Naša ambulanta pripada Domu zdravlja Drvar i to je politička odluka SNSD-a iz 2010. godine. Željeli su prikupiti što veći broj glasača izmišljajući priču da će tako biti bolje, a bilo je samo gore i gore. Trenutno imamo dva puta sedmično po dva sata ljekara koji dolazi iz Drvara, koji za to vrijeme ne može ništa uraditi. Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća donijeli smo zaključak da idemo prema Skupštini kantona da se ponovo vratimo Domu zdravlja Livno", kaže nam načelnik, napominjujući kako njega ne zanima koje je nacije ljekar.

Odlukom iz 2010. godine Grahovo je ostalo bez dva sanitetska vozila i nekoliko vrijednih medicinskih aparata jer su i oni otišli za Drvar.

"Prije mog dolaska na poziciju načelnika Bosansko Grahovo nije imalo apoteku pa se za običan lijek moralo ići u Livno ili Drvar. Sada smo otvorili apoteku, ali i pekaru koja isto tako nije postojala. Uspjeli smo prodati ciglanu i ona bi sada trebala početi raditi, a trebala bi zapošljavati 35 radnika, a kasnije još petneastak. Za ovaj grad to je ogroman pomak", priča nam naš sagovornik.

Projektom u vrijednosti od tri miliona KM poboljšano je vodosnabdijevanje, a načelnik navodi kako u skoro svim odlukama ima jednoglasnu podršku Općinskog vijeća.

Nekad se živjelo fenomenalno

Nekad se u Grahovu živjelo fenomenalno, prisjeća se načelnik, desetak hiljada stanovnika i najmanje hiljadu i po radnika koji su sa strane ovdje dolazili da rade. Spominju se poznata imena privrednih giganata Šipad i Unis, ranije spomenuta ciglana te neprikosnovena Šumarija koja je i danas aktivna.

"Bio je to gradić koji je mogao da živi od svog bogatstava i da hrani hiljade onih sa strane. Sad se sve okrenulo. Danas Općina ima dvadesetak zaposlenih, Šumarija stotinjak, Elektroprivreda dvadesetak...", priča nam načelnik općine koja po veličini teritorije spada u deset najvećih u BiH.

Ambiciozni načelnik navodi i niz projekata koji su aktuelni, a koji bi trebali popraviti kvalitet života u njegovoj općini, budžet je skoro udvostručen i osjeti se napredak.

Bosansko Grahovo depresivno je i jezivo na momente, ali ipak nakon razgovora s načelnikom i sagledavanja potencijala, vidite da može mnogo bolje. Vrijeme koje dolazi saveznik je Grahova, jer gore teško da može biti.