BiH
29

Ruševina na Grbavici: Ostaci zidova i inventara iz Plavog zamka još nisu uklonjeni

Piše: E. S. H.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Restoran Plavi zamak u sarajevskom naselju Grbavica je zbog nastavka izgradnje Južne longitudinale srušen prije mjesec dana. Otpad nakon rušenja ni danas nije uklonjen, a cigle i dijelovi inventara su na javnoj površini, tačnije na trotoaru.

Predsjednik Nadzornog odbora Sportskog društva Željezničar Goran Hatibović je u izjavi za Klix.ba rekao da je objekat uklonjen u skladu s ugovorom koji je ovo društvo potpisalo sa Direkcijom za ceste Kantona Sarajevo, te da SD Željezničar više nije nadležan za objekat.

Riječ je o eksproprijaciji objekata koji se nalaze na trasi na kojoj će biti izgrađena Južna longitudinala.

"Sportsko društvo Željezničar više nije nadležno za objekat već je nadležna Direkcija za ceste KS, odnosno Ministarstvo saobraćaja koje je kupilo objekat. Ukoliko oni uskoro ne očiste i ne sklone ostatke nakon rušenja, mi ćemo do kraja sedmice ukloniti sve sa javne površine", kazao nam je Hatibović.

Napomenuo je da kruže razne priče da je u priču o Plavom zamku upetljan sud, da se vode sudski sporovi, ali da to nije istina, te da nije problem da oni pristupe čišćenju ostataka nakon rušenja sa trotoara jer su građani primorani hodati ulicom.

"Ruglo jeste i treba se skloniti, ukoliko se to ne ukloni, mi ćemo što prije pristupiti uklanjanju otpada s javne površine", zaključio je predsjednik Nadzornog odbora SD Željezničar.

Podsjećamo i da je spor o vlasništvu postojao između Mladena Vladića koji je godinama koristio objekat i SD Željezničar, te da je na dan rušenja objekta intervenisala policija. Lana Vladić, Mladenova kćerka, je tvrdila da je potpis na nalogu za rušenje falsifikovan, te da im je ukraden novac.