{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rušenje objekta u kompleksu stare pravoslavne crkve

S
19.8.2009. u 08:21
0
23
Rušenje objekta u kompleksu stare pravoslavne crkve
0
Rušenje objekta u kompleksu stare pravoslavne crkve
Foto: Arhiv
Uprava za inspekcijske poslove Federacije BiH izdaće rješenje za rušenje stambenog objekta koji je nelegalno izgrađen u kompleksu stare pravoslavne crkve na Baščaršiji koji je pod zaštitom Komisije za zaštitu spomenika.
Predstavnici Uprave za inspekcijske poslove FBiH i opštine Stari grad zaključili su na jučerašnjem sastanku da rješenje o rušenju objekta bude izdato investitoru izgradnje, prenose "Nezavisne novine".

Predstavnici Mitropolije dabrobosanske krajem prošle sedmice upozorili su da je izgradnja ovog nelegalnog objekta počela prije godinu i da su problem bezuspješno pokušali riješiti u nadležnim opštinskim službama.

Paroh sarajevski jerej Vanja Jovanović ocijenio je ohrabrujućim zaključak sa jučerašnjeg sastanka i rekao da se nada da će ovaj proces konačno krenuti legalnim putem, što dosad nije bila praksa.

"(Načelnik opštine Stari grad) Ibrahim Hadžibajrić angažovao se u rješavanju ovog problema i istrajao je. Ovakvo iskustvo dosad nismo imali s Fehimom Škaljićem, ranijim načelnikom opštine Stari grad, niti s opštinskom administracijom", istakao je Jovanović.

Hadžibajrić je podsjetio da je Upravu za inspekcijske poslove FBiH obavijestio da je poništena građevinska dozvola, te zatražio od njih da investitoru izdaju rješenje o uklanjanju.

"S obzirom na to da je ovaj objekat proglašen nacionalnim spomenikom, u nadležnosti je Uprave da izda rješenje o uklanjanju bespravno izgrađenog objekta koji se nalazi neposredno uz staru pravoslavnu crkvu", rekao je Hadžibajrić.

On je rekao da su nadležni u Upravi saglasni da izdaju rješenje o uklanjanju objekta investitoru i da očekuje da to urade u narednih dan ili dva.

"Srušićemo to. Po zakonu investitor je dužan da objekat ukloni u roku koji mu postavi građevinski inspektor. U ovom slučaju vjerovatno se to neće desiti, pa će firmu koja će ukloniti objekat angažovati Uprava za inspekcijske poslove FBiH o trošku investitora", objasnio je Hadžibajrić.

Prema podacima kojima raspolaže SPC, investitor je Jasna Mušić, a korisnik stanarskog prava Damjan Vujić Panić. Vlasnik ovog objekta do 2001. godine bila je opština Stari grad, nakon čega je stanarsko pravo ostvario Panić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: