{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rušenje objekta u kompleksu stare pravoslavne crkve

S
19.8.2009. u 08:21
0
23
Rušenje objekta u kompleksu stare pravoslavne crkve
0
Rušenje objekta u kompleksu stare pravoslavne crkve
Foto: Arhiv
Uprava za inspekcijske poslove Federacije BiH izdaće rješenje za rušenje stambenog objekta koji je nelegalno izgrađen u kompleksu stare pravoslavne crkve na Baščaršiji koji je pod zaštitom Komisije za zaštitu spomenika.
Predstavnici Uprave za inspekcijske poslove FBiH i opštine Stari grad zaključili su na jučerašnjem sastanku da rješenje o rušenju objekta bude izdato investitoru izgradnje, prenose "Nezavisne novine".

Predstavnici Mitropolije dabrobosanske krajem prošle sedmice upozorili su da je izgradnja ovog nelegalnog objekta počela prije godinu i da su problem bezuspješno pokušali riješiti u nadležnim opštinskim službama.

Paroh sarajevski jerej Vanja Jovanović ocijenio je ohrabrujućim zaključak sa jučerašnjeg sastanka i rekao da se nada da će ovaj proces konačno krenuti legalnim putem, što dosad nije bila praksa.

"(Načelnik opštine Stari grad) Ibrahim Hadžibajrić angažovao se u rješavanju ovog problema i istrajao je. Ovakvo iskustvo dosad nismo imali s Fehimom Škaljićem, ranijim načelnikom opštine Stari grad, niti s opštinskom administracijom", istakao je Jovanović.

Hadžibajrić je podsjetio da je Upravu za inspekcijske poslove FBiH obavijestio da je poništena građevinska dozvola, te zatražio od njih da investitoru izdaju rješenje o uklanjanju.

"S obzirom na to da je ovaj objekat proglašen nacionalnim spomenikom, u nadležnosti je Uprave da izda rješenje o uklanjanju bespravno izgrađenog objekta koji se nalazi neposredno uz staru pravoslavnu crkvu", rekao je Hadžibajrić.

On je rekao da su nadležni u Upravi saglasni da izdaju rješenje o uklanjanju objekta investitoru i da očekuje da to urade u narednih dan ili dva.

"Srušićemo to. Po zakonu investitor je dužan da objekat ukloni u roku koji mu postavi građevinski inspektor. U ovom slučaju vjerovatno se to neće desiti, pa će firmu koja će ukloniti objekat angažovati Uprava za inspekcijske poslove FBiH o trošku investitora", objasnio je Hadžibajrić.

Prema podacima kojima raspolaže SPC, investitor je Jasna Mušić, a korisnik stanarskog prava Damjan Vujić Panić. Vlasnik ovog objekta do 2001. godine bila je opština Stari grad, nakon čega je stanarsko pravo ostvario Panić.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: