{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rušenja na Vrelu Bosne i skuplje javne garaže

S
24.4.2009. u 13:05
0
19
Rušenja na Vrelu Bosne i skuplje javne garaže
0
Rušenja na Vrelu Bosne i skuplje javne garaže
Nakon što je prihvatila Informaciju o poduzetim aktivnostima u cilju suzbijanja nedozvoljenih radnji na području Spomenika prirode "Vrelo Bosne“ koju je sačinilo Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, Vlada Kantona Sarajevo je na svojoj 13. sjednici donijela zaključke u cilju zaustavljanja bespravne gradnje na ovom lokalitetu.
Bespravni građevinski radovi, adaptacija, rekonstrukcija i proširenje restorana "Labud“, te izgradnja septičke jame za postojeći objekat i j prokopavanje javne zelene površine predstavljaju i ekološki incident najvećeg stepena koji ugrožava zdravlje građana Sarajeva i uništava izuzetno vrijedno prirodno bogatstvo, vodne resurse i sve druge eko potencijale i dovodi do degradacije zaštićenog područja "Vrela Bosne“. Stoga je Vlada naložila ministarstvima KS da, svako iz svog djelokruga rada, odmah izdaju nalog nadležnim inspektorima za preduzimanje zakonom propisanih radnji u cilju uklanjanja bespravno izgrađenog objekta koje se mora obaviti najkasnije do ponedjeljka, 27. aprila 2009. godine, u saradnji sa KJKP RAD-om i uz asistenciju policije.

Informacija o poduzetim aktivnostima u cilju suzbijanja bespravne gradnje na „Vrelu Bosne“ će se dostaviti nadležnom tužilaštvu kako bi se hitno poduzele aktivnosti i područje Spomenika prirode "Vrelo Bosne“ stavilo pod zaštitu i osiguralo očuvanje ispravnosti vode, i drugih brojnih sadržaja ovo zaštitićenog područja.

Na istoj sjednici Vlada je usvojila Uredbu o organizovanju i načinu naplate parkiranja, po kojoj se utvrđuje nova mjesečna cijena zakupa garažnog mjesta u javnim garažama na području KS, po utvrđenim zonama:

Ciglane I 90 KM (ranija cijena je iznosila 64 KM )
Ciglane II 80 KM (ranija cijena je iznosila 64 KM)
Dobrinja I i Saraj polje 60 KM (ranija cijena 43 KM)
Dobrinja III i Saraj polje 40 KM (ranija cijena 32 KM).

Ranije cijene su odobrene 1999. godine, a nove su izvede na osnovu kalkulacije cijena usluga rađenih na bazi elemenata koji predstavljaju osnove ekonomske cijene usluga utvrđene od strane Komisije Udruženja komunalne privrede FBIH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: