{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rušenja na Vrelu Bosne i skuplje javne garaže

S
24.4.2009. u 13:05
0
19
Rušenja na Vrelu Bosne i skuplje javne garaže
0
Rušenja na Vrelu Bosne i skuplje javne garaže
Nakon što je prihvatila Informaciju o poduzetim aktivnostima u cilju suzbijanja nedozvoljenih radnji na području Spomenika prirode "Vrelo Bosne“ koju je sačinilo Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, Vlada Kantona Sarajevo je na svojoj 13. sjednici donijela zaključke u cilju zaustavljanja bespravne gradnje na ovom lokalitetu.
Bespravni građevinski radovi, adaptacija, rekonstrukcija i proširenje restorana "Labud“, te izgradnja septičke jame za postojeći objekat i j prokopavanje javne zelene površine predstavljaju i ekološki incident najvećeg stepena koji ugrožava zdravlje građana Sarajeva i uništava izuzetno vrijedno prirodno bogatstvo, vodne resurse i sve druge eko potencijale i dovodi do degradacije zaštićenog područja "Vrela Bosne“. Stoga je Vlada naložila ministarstvima KS da, svako iz svog djelokruga rada, odmah izdaju nalog nadležnim inspektorima za preduzimanje zakonom propisanih radnji u cilju uklanjanja bespravno izgrađenog objekta koje se mora obaviti najkasnije do ponedjeljka, 27. aprila 2009. godine, u saradnji sa KJKP RAD-om i uz asistenciju policije.

Informacija o poduzetim aktivnostima u cilju suzbijanja bespravne gradnje na „Vrelu Bosne“ će se dostaviti nadležnom tužilaštvu kako bi se hitno poduzele aktivnosti i područje Spomenika prirode "Vrelo Bosne“ stavilo pod zaštitu i osiguralo očuvanje ispravnosti vode, i drugih brojnih sadržaja ovo zaštitićenog područja.

Na istoj sjednici Vlada je usvojila Uredbu o organizovanju i načinu naplate parkiranja, po kojoj se utvrđuje nova mjesečna cijena zakupa garažnog mjesta u javnim garažama na području KS, po utvrđenim zonama:

Ciglane I 90 KM (ranija cijena je iznosila 64 KM )
Ciglane II 80 KM (ranija cijena je iznosila 64 KM)
Dobrinja I i Saraj polje 60 KM (ranija cijena 43 KM)
Dobrinja III i Saraj polje 40 KM (ranija cijena 32 KM).

Ranije cijene su odobrene 1999. godine, a nove su izvede na osnovu kalkulacije cijena usluga rađenih na bazi elemenata koji predstavljaju osnove ekonomske cijene usluga utvrđene od strane Komisije Udruženja komunalne privrede FBIH.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: