Antiratna poruka
49

Rus u snijegu napisao "Ne ratu" pa dobio deset dana zatvora

S. M.
Ruski sud odredio je 10-dnevni zatvor čovjeku koji je prstom na snijegu napisao "Ne ratu" na ulazu u klizalište u parku Gorki u Moskvi.

Prema sudskim dokumentima, incident se dogodio 23. novembra, a muškarac, po imenu Dmitrij Fjodorov, osuđen je sljedeći dan nakon što ga je policija privela.

Policija je odlučila da se njegov čin može smatrati građanskim prekršajem prema zakonu koji cilja na svakoga za koga se smatra da je javno djelovao kako bi diskreditirao ruske oružane snage, što je krivično djelo koje je u njegovu slučaju bilo kažnjivo i novčanom kaznom.

Novi zakoni za suzbijanje neslaganja doneseni su ubrzo nakon što je predsjednik Vladimir Putin poslao desetine hiljada vojnika u Ukrajinu u februaru 2022. u, kako je rekao, "specijalnoj vojnoj operaciji".

Za one koji se protive ruskom ratu u Ukrajini, istupanje u javnosti od tada je postalo riskantno, a kritičari kažu da je gotovo 20.000 ljudi privedeno i da je otvoreno preko 800 krivičnih slučajeva.

Fjodorov, koji je na sudu priznao da je napisao antiratnu poruku, dobio je deset dana zatvora zbog neposluha policiji i navodnog odbijanja da ode u policijsku postaju, što je on negirao prema sudskim dokumentima.

Također je kažnjen nepoznatim iznosom, očito jer je napisao "Ne ratu", prema izvještajima ruskih medija, iako se to nije spominjalo u sudskim dokumentima objavljenim na internetu.