Ruralizam
12

Ruralni razvoj između entitetskih nadležnosti i IPA-e: Hoće li BiH propasti 200 miliona eura

Piše: I. Č.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH iniciralo je javnu raspravu o usvajanju Strateškog plana ruralnog razvoja BiH, a održana je danas u zgradi Parlamentarne skupštine BiH. Usvajanje tog dokumenta preduslov je za dobijanje dodatnih sredstava iz pretpristupnih fondova Evropske unije, ali i otvaranje pristupa fondu IPA. Među zvaničnicima, međutim, bar ovim iz Federacije BiH, nema optimizma da će to biti riješeno. Problem je na entitetskoj liniji.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović kazao je za Klix.ba da je dokument završen i da se vode posljednje pripreme prije nego što ga Vijeće ministara BiH konačno uputi u parlamentarnu proceduru.

"Provodimo posljednje pripreme prije nego što Strateški plan ruralnog razvoja BiH konačno bude upućen u proceduru. Nadamo se da ćemo imati priliku da dokument vidimo na usvajanju u Vijeću ministara, odnosno u Parlamentarnoj skupštini BiH. Do oktobra moramo završiti sve procedure kako bi ispunili uslove da možemo participirati u IPA 2 sredstvima za poljoprivredu iz evropskih fondova", kazao je Šarović.

Upozorava da, ukoliko Bosna i Hercegovina ne ispoštuje taj rok do 2021. godine, neće moći participirati u IPA sredstvima, a ako, pak, ispoštuje, na raspolaganju će imati preko 200 miliona eura u naredne četiri godine.

Razloga za slavlje nema

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić istakao je kako je usvajanje Strateškog plana ruralnog razvoja BiH preduslov dobijanja dodatnih sredstava, ali je dodao da razloga za slavlje nema.

"S obzirom na to da još uvijek nije postignut dogovor oko formiranja jedinstvene IPARD Agencije za plaćanje i upravljačkog tijela za poljoprivredu na državnom nivou, BiH će i dalje nastaviti da se dobrovoljno odriče dobrog djela bespovratnog novca za poljoprivredu koji nam nudi EU. U posljednje tri godine BiH je zbog nepostojanja IPARD struktura izgubila preko 100 miliona eura", kazao je Dedić za Klix.ba.

Dodao je kako je neophodno znati da je riječ o strogo namjenskom novcu za ruralni razvoj i promjene u strukturi poljoprivedne proizvodnje koje su neophodne za povećavanje konkurentnosti i opstojnosti bh. proizvođača.

"Opstrukcije uspostavi IPARD Agencije dolaze iz RS-a koji u svakoj vrsti sistematizacije na državnom nivou vidi 'prenošenje nadležnosti'. Mislim da slučaj bh. poljoprivrede najbolje ilustruje promašenost ovakve politke. Ovih izgubljenih sto miliona eura je iznos koji su poljoprivredni proizvođači platili za populizam vlasti RS prema kojima je jedino bitno da država ima što manje ovlasti, čak i po cijenu potpunog uništavanja naših poljoprivrednih resursa", istakao je Dedić.

Istakao je da je najapsurdnije to što EU želi da dodijeli novac Bosni i Hercegovini "uprkos svemu" pa je uspostavila program IPARD LIKE koji ne zahtjeva formiranja državne Agencije za plaćanje, ali i nudi puno manju pomoć.

"Umjesto 100 miliona mi ćemo do 2021. godine dobiti maksimalno 40 miliona eura. 60 miliona – jedan godišnji budžet mog ministarstva – bacit ćemo dakle u blato", upozorio je Dedić.

Prijenos nadležnosti

Ministar Šarović potvrdio je za Klix.ba da će se sa IPARD strukturom steći povoljni uslovi da pregovaraju o IPA-i i modalitetima koje do sada još nisu uspjeli da dogovore unutar zemlje.

"Ti modaliteti su već stara pričai", kazao nam je Šarović, dodavši da je IPARD struktura neophodna da bi u potpunosti mogle da se iskoriste sve šanse koje Bosni i Hercegovini stoje na raspolaganju kroz različite EU fondove.