Oni koji putuju
24

Rumunija upozorila svoje građane na zagađenje u BiH

I. Č.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Rumunsko ministarstvo vanjskih poslova izdalo upozorenje putnicima u Bosnu i Hercegovinu zbog zagađenog zraka.

Posebno upozorenje vrijedi, kako to navode, za glavni grad Bosne i Hercegovine gdje "putnici koji boluju od bolesti organa za disanje trebaju izbjegavati putovanja u Sarajevo tokom zime".

Ministarstvo vanjskih poslova obavještava rumunske državljane koji namjeravaju putovati u Bosnu i Hercegovinu kako je, prema podacima koje su prenijele lokalne vlasti, atmosfersko zagađenje na vrlo visokom nivou.

"Maksimalne vrijednosti zagađenja zraka koje dopušta Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) stalno su prekoračene, 10 do 22 puta", stoji na zvaničnoj stranici Ministarstva vanjskih poslova Rumunije.

Navode kako su mjere za ograničavanje privrednih aktivnosti u Kantonu Sarajevo (zabrana gradskog tranzita od Baščaršije do Nedžarića), za vozila koja prelaze 3,5 tone i vozila sa EURO 2 normom ili većom, u gradskim općinama i dalje na snazi.

"Vlada KS i lokalni Zavod za javno zdravstvo preporučuju izbjegavanje izlaska na otvoreno, koliko je to moguće, s obzirom na to da se u sljedećem razdoblju ne očekuju promjene vremenskih uvjeta", navodi se na stranici Ministarstva vanjskih poslova Rumunije.