Opstrukcije
11

Rukovodstvo Parlamenta FBiH u ladicama drži dvocifren broj zakona, neke čak i od 2014. godine

Piše: Er. M.
Edin Mušić i Lidija Bradara (Foto: Klix.ba)
Edin Mušić i Lidija Bradara (Foto: Klix.ba)
Rukovodstvo Parlamenta Federacije BiH u ladicama drži dvocifren broj prijedloga zakona koji ne mogu stupiti na snagu s obzirom na to da se nikada nisu našli na dnevnom redu najvišeg organa zakonodavne vlasti, odnos nikada nisu usvojeni. Neki od zakona su u parlamentarnu proceduru upućeni prije čak četiri godine.
Parlament Federacije Bosne i Hercegovine u ovom mandatu pokazao se kao najnefunkcionalniji organ od svih organa u našoj zemlji. Trenutni mandat karakterisalo je neodržavanje sjednica najvišeg entitetskog organa zakonodavne vlasti, konstantne političke krize, razni protesti ispred zgrade Parlamenta FBiH, kao i bavljenje temama od kojih stanovnici FBiH nemaju nikakvu korist.

Na drugoj strani, federalni parlamentarci najmanje su raspravljali o prijedlozima zakona, a brojne od njih direktno su opstruirali predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Edin Mušić i predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta FBiH Lidija Bradara.

Ovim povodom razgovarali smo sa zastupnikom opozicionog SDP-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Damirom Mašićem koji nam je rekao da samo stanje u Parlamentu FBiH karakteriše rijetkost održavanja sjednica.

"Nažalost, situacija ne da se nije promijenila, već se dodatno zakomplikovala. Mi smo poslije tri mjeseca neodržavanja sjednica imali vanrednu sjednicu i apsolutno je neizvjesno kada će biti naredna. Ja sam nekoliko puta postavljao zastupnička pitanja vezana za broj zakona koji se nalaze u proceduri, a posebno u Domu naroda", rekao je Mašić.

Kako kaže, ogroman broj zakona nije se našao na dnevnom redu Parlamenta FBiH uprkos tome što su upućeni u parlamentarnu proceduru. On ističe da je riječ o dvocifrenom broju prijedloga zakona.

"Još veći problem je što se u Domu naroda opstruišu zakoni koje je usvojio Zastupnički dom Parlamenta FBiH i to na način da ih Lidija Bradara drži u ladici. Ona time direktno zloupotrebljava položaj i funkciju predsjedavajuće Doma naroda. Ja sam prije godinu i po od nje tražio da mi dostavi broj tih zakona. Pismeno mi je odgovorila da je riječ o dvocifrenom broju zakona koji su usvojeni u Zastupničkom domu, a nikada nisu stavljeni na dnevni red Doma naroda", kazao je Mašić.



Damir Mašić (Foto: Klix.ba)
Damir Mašić (Foto: Klix.ba)


On dodaje da je u prošlom mandatu dok je obnašao funkciju federalnog ministra za obrazovanje uputio u parlamentarnu proceduru Prijedlog zakona o principima obrazovanja odraslih u BiH.

"Taj zakon je 2014. godine usvojen u Zastupničkom domu, a u Domu naroda nikada nije stavljen na dnevni red neke od sjednica. Dakle, Bradara taj zakon drži u ladici četiri godine. Baš zbog toga sam tražio od nje da mi dostavi spisak zakona koji su usvojeni u Zastupničkom domu, a o kojima se Dom naroda nikada nije izjašnjavao", rekao je Mašić.

On je dodao kako se tim opstrukcijama treba dodati i neodržavanje sjednica Parlamenta FBiH, kao i činjenica da su bukvalno propala dva dnevna reda sjednica Zastupničkog doma PFBiH s obzirom na to da te tačke nikada nisu razmatrane.

"To ide u prilog činjenici da je stanje katastrofalno. Naprimjer, dnevni red 25. sjednice Zastupničkog doma je usvojen, a ta sjednica nikada nije održana. Na dnevnom redu te sjednice nalazi se nekoliko ključnih informacija poput Informacije o stanju sigurnosti u FBiH od 2015. godine, izvještaji o poslovanju javnih preduzeća u vlasništvu FBiH i tako dalje", kazao je Mašić.

On je zaključio da to samo po sebi govori koliko je stanje ozbiljno, a kao dva najveća kočničara procesa u organu zakonodavne vlasti naveo je predsjedavajućeg Zastupničkog doma Edina Mušića (SDA) i predsjedavajuću Doma naroda Lidiju Bradaru (HDZ BiH).



"Mene kao zastupnika u Parlamentu FBiH ne zanimaju ni Bakir Izetbegović, ni Dragan Čović. Mene interesuju Edin Mušić i Lidija Bradara koji su najodgovorniji za to što se zakoni zaustavljaju, ne usvajaju i za to što se ne održavaju sjednice. Pored toga što parlamentarna većina ne postoji, ja bih problem fokusirao i na dvije osobe koje su najodgovornije u tom lancu, a to su Edin Mušić i Lidija Bradara", rekao je Mašić.