UNDP
0

Rukovoditeljica UN-ovog sekretarijata De Caen u posjeti BiH

FENA
Rukovoditeljica UN-ovog Sekretarijata za upravljanje Fondom španske vlade za dostizanje Milenijskih razvojnih ciljeva Sophie de Caen boravi u BiH od 16. do 18. marta, gdje će se susreti s predstavnicima UN-ovih agencija te vlade i domaćih institucija uključenih u projekte koje podržava Španski fond za dostizanje Milenijskh razvojnih ciljeva.

Predstavnici UNESCO-a, UNDP-a i UNICEF-a, zajedno sa Sophie de Caen, danas će posjetiti Mostar da bi se susreli s predstavnicima gradskih vlasti i upoznali ih o ciljevima projekta "Unapređenje kulturnog razumijevanja u BiH“, koji finansira Fond španske vlade za dostizanje Milenijskih razvojnih ciljeva.

Kako je najavljeno iz UNDP-a, tokom posjete Mostaru delegacija UN-a će posjetiti područje Staroga Grada Mostar upisanog na Listu Svjetske baštine UNESCO-a.

Zajednički program tri UN-ove agencije u BiH (UNDP, UNESCO i UNICEF) kreiran je da podrži jačanje međukulturalnog razumijevanja i dijaloga unapređenjem zakonskog okvira i javnih politika u sektoru kulture, unapređenjem međukulturalnog razumijevanja, jačanjem kulturne industrije i povećanjem tolerancije spram različitosti.

Time će se pomoći u izgradnji socijalne kohezije, razviti još veće poštovanje spram interkulturalizma i povećati svijest o zajedničkome u kulturi.

Program je formuliran kao partnerstvo UNDP-a, UNICEF-a i UNESCO-a, u bliskoj saradnji s državnim Ministarstvom civilnih poslova, entitetskim ministarstvima kulture i obrazovanja te drugim institucijama zaduženim za obrazovanje i kulturu.

U formuliranju programa su bile blisko uključene i Ambasada Kraljevine Španije, Vijeće Evrope (kultura i obrazovanje), OSCE, te Delegacija Evropske komisije.