BiH
0

Rukovodioci zvorničke policije optuženi za istrebljenje Bošnjaka enklave Srebrenica

Klix.ba
Srebrenica
Srebrenica
Dragomir Vasić (54), Danil Zoljić (56) i Radomir Pantić (50) kao visoki dužnosnici policijskih struktura optuženi su da su ubili 8.000 muškaraca i dječaka, ali i raselili čak 40.000 osoba, uglavnom žena, djece i staraca bošnjačke nacionalnosti sa područja Zaštićene zone Srebrenica.

Optužene se tereti da su, kao visoki dužnosnici policijskih struktura RS sudjelovali u ovom udruženom zločinačkom poduhvatu, odnosno optuženi Vasić kao komandant Štaba policijskih snaga Zvornik i načelnik CJB Zvornik, optuženi Zoljić, kao komandant Posebnih jedinica policije (PJP) CJB Zvornik i optuženi Pantić kao komandir 1. čete PJB CJB Zvornik.

Prema optužnici, oni su planirali i realizirali genocid počinjen u Srebrenici tako što su osigurali i naredili korištenje ljudstva i tehnike policijskih snaga za zarobljavanje i prisilno odvajanje bošnjačkih muškaraca i dječaka, nakon pada Srebrenice u julu 1995. godine, kao i zatočenje i držanje zarobljenika, te njihov transport na mjesta masovnih strijeljanja, kao i izvršenje egzekucija više hiljada žrtava bošnjačke nacionalnosti na lokalitetima Kozluk, Branjevo, Pilica i drugim mjestima.

Potom su zatrpavali tijela žrtava u masovne grobnice, da bi naknadano ta ista tijela iskopavali i premještali u sekundarne masovne grobnice, a kako bi se prikrilo izvršenje krivičnih djela.

Optuženog Vasića se tereti da je izvršio, a Zoljića i Pantića da su pomogli i podržavali djelimično istrebljenje skupine Bošnjaka enklave Srebrenica, kao nacionalne, vjerske i etničke skupine.

Navedena optužnica jedna je od najopsežnijih u Tužiteljstvu BiH, kada je riječ o genocidu u Srebrenici, a uz optužnicu tužiteljstvo je predložilo ispitivanje 137 svjedoka, od čega više od 20 zaštićenih svjedoka, čijim iskazima će dokazivati krivnju optuženih, a uz optužnicu je priloženo više stotina materijalnih dokaza.