BiH
0

Rudo: Nakon osam godina povratnici u Strgačini dobili struju

FENA
U naselju Strgačina u općini Rudo (RS) danas je, nakon osam godina od povratka prijeratnih stanovnika na ovo područje, stavljena u funkciju niskonaponska mreža.

Projekt elektrifikacije Strgačine i okolnih mjesta zajedničkim sredstvima su finansirale Vlade Federacije BiH i Republike Srpske i Kanton Sarajevo, za što je utrošeno 1.400.000 KM.

Oko stotinu povratnika na ovo područje danas nisu krili zadovoljstvo, jer kako su istakli, osam godina života u mraku dovelo je do gubitka strpljenja brojnih povratnika koji su imali želju da se vrate.

Puštanju u funkciju obnovljene niskonaponske mreže prisustvovali su i predstavnici vlada Republike Srpske, Federacije BiH i Kantona Sarajevo, koji su istakli da se višegodišnje čekanje na elektrifikaciju ovog dijela RS-a ipak isplatilo, te da je ovo dobar primjer saradnje entitetskih vlada.

''Mogu reći da je Vlada FBiH aktivno učestvovala u ovom projektu i da ga je maksimalno podržavala u okviru raspoloživih sredstava. Drago nam je da je projekt realiziran prvenstveno zbog ljudi koji su se vratili na ovo područje'', istakao je ministar za izbjeglice i raseljene osobe FBiH Edin Mušić.

''Vlada Republike Srpske u ovaj projekt uložila je 400.000 KM te izgradila 70 km niskonaponske mreže, tako da je riječ o zaista velikom projektu'', riječi su premijera Republike Srpske Milorada Dodika.