BiH
0

Rudnik u Srebrenici: Posao rudara rade i prekvalifikovani konobari i kuhari

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U Rudniku olova i cinka "Sase" Srebrenica, od privatizacije, koja je izvršena 2008.godine, dogodio se niz nesreća, od kojih četiri sa smrtnom posljedicom.

U Inspektoratu RS-a navode da su uzroci složeni uvjeti eksploatacije, nedovoljna osposobljenost i obučenost radnika - rudara za siguran rad, te nepoštovanje osnovnih i posebnih mjera zaštite na radu.

Podaci pokazuju da se u Rudniku "Sase", osim četiri smrtna slučaja, dogodilo i 13 nesreća u kojima su radnici teže povrijeđeni i čak 214 slučajeva lakih tjelesnih povreda rudara, odnosno radnika.

Vršilac dužnosti direktora Uprave za inspekcijske poslove RS-a Zoran Mikanović je precizirao da su navedene povrede u većoj mjeri posljedica ljudskog faktora, nepoštivanja zakona, propisa, kao i uputstava kojim je detaljno regulirano izvođenje podzemnih rudarskih radova, rukovanje i održavanje jamskih mašina postrojenja i uređaja kao i mjere zaštite na radu za izvođenje navedenih radnji.

"U kvalifikacionoj strukturi poginulih radnika posebno zabrinjava činjenica da su dva od četiri poginula radnika nadzornici smjene tj. osobe koja vode smjene i upravljaju tehnološkim procesom eksploatacije rude", stoji u Mikanovićevom odgovoru na pitanje poslanika DNS-a u parlamentu RS-a Neđe Trninića o tome šta je rukovodstvo Rudnika preuzelo da bi se broj ovih nesreća smanjio.

Mikanović dodaje da su od rudarskog inspektora preduzete mjere propisane Zakonom o rudarstvu, Zakonom o zaštiti na radu i Zakonom o inspekcijama RS-a.

Konkretno, mjere koje su poduzimane prema rukovodstvu Rudnika, gdje je utvrđena odgovornost, odnosile su se na smjenu tehničkog rukovodstva rudnika (tehničkog direktora, tehničkog rukovodioca jame, poslovođa i nadzornika smjene), protiv kojih je od Okružnog tužilaštva Bijeljina podignuta optužnica za slučaj nesreće pratioca lokomotive.

Također, inspektori su, tvrdi Mikanović, poduzimali zakonom predviđene mjere, odnosno od 2007. do 2013. godine izdati su prekršajni nalozi protiv okrivljenih, preduzeća "Gross" d.o.o. Gradiška, direktorice Jelene Petrić, tehničkog direktora Aleksandra Ljubuškina i upravnika jame Ranka Jovanovića.

Naloženo je i da se redovno vrše sedmični komisijski pregledi jamskih prostorija i izvođenje rudarskih radova, da se uvedu u smjenu i smjenski rudarski inženjeri, te dodatna obuka radnika – rudara (kopača, kopača palioca mina, rukovaoca jamske mehanizacije) za siguran rad, kao i da se redovno provodi alkotest kontrola radnika, kontrola mjera zaštite na radu i drugo.

U rudniku, osim obaveznih uputstava o radu po svim radnim operacijama tehnološkog procesa eksploatacije i prerade rude, urađen je i Priručnik za siguran rad na radu s jasnim crtežima šta je strogo zabranjeno, a šta dozvoljeno i obavezno u jami, a u skladu s tim vrši se i provjera znanja radnika u pismenoj formi putem testa.

"Navedene preventivne mjere poduzete od inspektora imaju za cilj stvaranje uslova za siguran rad u Rudniku "Sase" Srebrenica i da bi se broj nesreća i povreda na radu sveo na najmanju moguću mjeru", naveo je Mikanović.

Naglasio je da u RS-u ne postoji nijedna srednja rudarska škola koja će ponuditi školovanu i osposobljenu radnu snagu za rad u rudarstvu.

"Trenutno, u ovom rudniku se prišlo prekvalifikaciji i osposobljavanju radnika drugih struka (konobara, kuhara, električara i drugih) prema Programu i planu obuke radnika za rad u jami u Srednjoj rudarskoj školi u Tuzli i Srednjoškolskom centru Pale, kao i redovne obuke i provjere radnika iz oblasti zaštite za siguran rad u samom Rudniku "Sase". Potrebno je u istočnom dijelu RS-a, pri nekom od srednjoškolskih centara otvoriti srednju rudarsku školu za školovanje KV – rukovaoca rudarske mehanizacije, KV – kopača i rudarskih tehničara iz razloga što samo na prostoru općina Milići i Srebrenica je planirano otvaranje triju novih jama za eksploataciju rude boksita, a evidentan je nedostatak rudarskih tehničara u svim rudnicima koji su u radu", naveo je Zoran Mikanović.