BiH
0

Rudnici i termoelektrane podupiru Vladu FBiH

Sarajevo-x.com
Iako prvenstveno sazvan radi rasprave o značaju i ulozi integriranja u Europsku asocijaciju proizvođača i potrošača ugljena (EURACOAL), današnjim susretom u zgradi Vlade FBiH u Sarajevu, u organizaciji Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, dominirala je tema razvitka elektroenergetskog sektora u Federaciji BiH.

Nakon što je federalni ministar energije, rudarstva i industrije mr. Vahid Hećo, u uvodnoj riječi, obrazložio glavne strategijske pravce u ovoj oblasti, sudionici sastanka (čelnici rudnika ugljena iz Federacije BiH, Elektroprivrede BiH, termoelektrana Tuzla i Kakanj, Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta i Rudarskog instituta iz Tuzle) dali su bezrezervnu potporu projektu čiji su ciljevi financijska konsolidacija rudnika ugljena, uspostava jedinstvenog elektroenergetskog sustava, te izgradnja novih elektroenergetskih kapaciteta.

Kako su istaknuli, riječ je o projektima bitnim ne samo za elektroenergetski sektor i u njemu usposlene, već za cjelokupno gospodarstvo Federacije BiH. Stoga se u ovako ambiciozan i veliki zadatak moraju uključiti rudnici, proizvođači električne energije i cjelokupan stručni potencijal u ovoj oblasti, kako bi, zajedno s Vladom FBiH i nadležnim federalnim ministarstvom, bili odgovorni za stanje i budućnost ovog sektora. Struka mora snagom argumenata i rasterećena bilo kakve politike odgovoriti na sve udare kojima je elektroenergetska strategija izložena.

Danas je, također, konkretizirana inicijativa o učlanjenju proizvođača i potrošača ugljena u EURACOAL, sa sjedištem u Bruxellesu, čiji je trenutačno jedini član iz naše zemlje banovićki Rudnik. Stoga je zaključeno kako će, u roku od mjesec dana, biti pripremljeno osnivanje asocijacije koja će aplicirati za kolektivno članstvo u EURACOAL-u.

To članstvo nudi brojne pogodnosti - od mogućnosti izravnog pristupa europskim fondovima, do korištenja najnovijih informacija i saznanja iz ove oblasti.