{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rudić: Političari su najveća prepreka slobodi izražavanja u BiH

F
2.5.2014. u 15:17
0
4
Rudić: Političari su najveća prepreka slobodi izražavanja u BiH
0
Rudić: Političari su najveća prepreka slobodi izražavanja u BiH
Borka Rudić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Novinarstvo u BiH je i dalje opasna profesije, a to je potvrdio i jučerašnji izvještaj Nezavisnog nadzornog tijela Freedom House iz Washingtona u kojem se navodi da je BiH djelomično slobodna zemlja i da se nalazi na 103. mjestu u svijetu između Nigerije i Haitija, kazala je danas u Sarajevu generalna tajnica Udruženja "BH novinari" Borka Rudić.
Ona je to izjavila na prezentaciji istraživanja "Novinarstvo, javno mnijenje i medijske slobode u BiH" u organizaciji Udruženja "BH novinari" i njemačke organizacije Friedrich-Ebert-Stifung BiH povodom 3. maja - Dana slobode medija.

"Naše istraživanje pokazuje da političari imaju najviše utjecaja na medije i da su oni najveća prepreka slobodi izražavanja u BiH", naglasila je Rudić.

Objasnila je da je ovo istraživanje obuhvatilo 505 mišljenja građana, koji i dalje još uvijek najviše vjeruju medijima i vjerskim zajednicama. Dodala je da je prošle godine opadalo povjerenje građana u nevladine organizacije, koje je ove godine ponovo poraslo.

Naglasila je da su istraživali i koje teme bi građani željeli da čuju u predstojećoj predizbornoj kampanji, a to su teme o zapošljavanju, položaju i perspektivi mladih, ekonomskim pitanjima, korupciji, a najmanje o pitanjima promjene Ustava, priključenju EU i NATO-u.

"Prema rezultatima istraživanja građani smatraju da bi se poboljšale medijske slobode ukoliko bi se unaprijedila primjena zakona koji postoje u BiH i adekvatnije sankcionirali napadi na novinare", kazala je.

Rudić je dodala da je u BiH između dva Svjetska dana slobode medija zabilježeno 50 slučajeva kršenja prava na slobodu izražavanja i individualnih prava novinara dodajući da su najčešći uzroci politički i verbalni pritisci.

Direktorica organizacije Friedrich-Ebert-Stifung BiH Judith Illerhues kazala je da su zajedno s Udruženjem "Bh. novinari" dosad već pet puta učestvovali u istraživanju medijskih sloboda u BiH.

"Mi se zauzimamo za razvoj demokratije i socijalne pravde, a mediji su vrlo bitna poluga kada se govori o jačanju demokratije", kazala je.

Ocijenila je da su mediji u BiH i Njemačkoj pod velikim pritiskom, jer zakoni nisu blagonakloni prema medijima ili se nikako ne implementiraju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: