BiH
0

Rudarski život u BiH

Sarajevo-x.com
Oko 150 rudara iz FBiH okupilo se jutros ispred zgrade Parlamenta FBiH u Sarajevu gdje je za danas sazvana vanredna sjednica posvećena dosadašnjem procesu privatizacije u FBiH. Rudari traže da poslanici danas donesu odluku o izgradnji novih termoenergetskih objekata te odluku o finansijskoj konsolidaciji rudnika.

Traže i donošenje odluke o jedinstvenom elektroenergetskom sektoru, smatrajući da će sve ove mjere riješiti dugogodišnje nagomilane probleme rudnika

Današnju vanrednu sjednicu Predstavničkog doma posvećenu problematici privatizacije u Federaciji zatražio je ranije 21 poslanik Socijaldemokratske partije BiH i Bosanskohercegovačke patriotske stranke "Sefer Halilović".

Glavni odbor Sindikata rudara BiH i Sindikata rudara u Federaciji BiH uputio je nedavno otvoreno pismo svim političkim strankama u kojem se trži njihova potpora u procesu konsolidacije rudnika.

"Vlada Federacije BiH, kroz strateški razvoj energetskog sektora, ponudila nam je zakon o financijskoj konsolidaciji svih rudnika u Federaciji BiH, projekt izgradnje elektroenergetskih objekata i odabir strateških investitora te organiziranje jedinstvenog energetskog sektora koji će se realizirati u narednih nekoliko godina. Uvjeravamo Vas da se ovo ključni dokumenti za rješavanje svih pitanja i problema nagomilanih u rudnicima ugljena", rečeno je u otvorenom pismu.

Sindikati rudara u svom su otvorenom pismu pozvali političke stranke i njihove zastupnike u parlamentima da prihvate spomenute zakonske prijedloge.

"Molimo sve parlamentarce da se okane negativne retorike i da se uključe u konstruktivan dijalog prihvaćanja Vladinog prijedloga rješavanja pitanja rudnika. Dobili ste mandat od svog biračkog tijela da se zalažete i postignete napredak. Želimo da i Vi lično doprinesete poboljšanju života najmasovnije radničke populacije – 13,500 rudara i njihovih sto hiljada članova porodica", navodi se u otvorenom pismu Sindikata rudara BiH i Sindikata rudara u Federaciji BiH.