Nadležni šute
44

Rudari u Zenici i dalje ne žele u jame: Traže spas za 70 kolega koji su dobili otkaze

E. M.
Nijaz Vardo (Foto: E. M./Klix.ba)
Nijaz Vardo (Foto: E. M./Klix.ba)
Komorati Rudnika mrkog uglja Zenica ni danas nisu sišli u jamske prostorije s obzirom na to da im se uprava i Elektroprivreda još uvijek nisu obratili povodom njihovog protesta.

Jamske prostorije Raspotočje i Stara jama i danas su puste s obzirom na to da komoratima još uvijek niko od nadležnih nije uputio nijednu rečenicu vezano za njihovu obustavu rada zbog otkaza za 70-ak komorata te blokiranih računa zbog neplaćenog PDV-a.

Nijaz Vardo, predstavnik Sindikata rudara RMU Zenica, je izjavio kako još uvijek nema novih informacija o dešavanjima u rudniku te da nije poznata sudbina zeničkih komorata.

"Najveći problem su nam rudari, kolege, a odmah poslije je blokada računa koju treba da riješe Elektroprivreda i društvo. I kada bi vratili komorate, kako ćemo raditi? Sve se veže jedno s drugim. Najveći je ipak problem što nije produžen ugovor rudarima", kazao je Vardo dodavši da rudnik u Zenici šalju u propast slanjem rudara kući.

Rudare o blokadi računa niko nije informisao na vrijeme, a spisak onih rudara kojima nije produžen ugovor osvanuo je na oglasnoj ploči.

Vardo je ranije kazao da nemaju čim raditi u rudnicima, da je broj komorata uvijek bio manji te da nemaju s kim trenutno raditi zbog čega nikoga i nema u jamama.

Daljnje aktivnosti rudara još nisu poznate, a njihovi koraci su ograničeni zbog pandemije koronavirusa.