|

Rudari u Stranjanima odbili izaći iz jame, noć će provesti stotinama metara ispod zemlje

Rudari u Stranjanima odbili izaći iz jame, noć će provesti stotinama metara ispod zemlje
63
E. M.
13.8.2019. u 23:00
61
komentara
63

dijeljenja
Rudari u Stranjanima odbili izaći iz jame, noć će provesti stotinama metara ispod zemlje Foto: E. M./Klix.ba
Rudari druge smjene jame Stranjani ostat će večeras ispod zemlje i tako će biti sve dok Uprava Rudnika mrkog uglja Zenica ne ispuni njihove zahtjeve, odnosno dok ne vrati desetak radnika iz drugih pogona u ovu jamu.
Sedamnaest rudara druge smjene koji su danas u 15 sati spustili se više stotina metara ispod površine zemlje osim što je obustavilo rad, odbilo je i izaći na površinu kako bi njihove kolege treće smjene spustili se na svoja radna mjesta.

Foto: E. M./Klix.ba Foto: E. M./Klix.ba


Prema riječima Sanela Skomorca, zamjenika predsjednika podružnice jame Stranjani rudari prve smjene koji su došli danas na posao odbili su raditi, ali su u 15 sati izašli iz jame, dok rudari druge smjene ne žele raditi, ali ni izaći iz jame, zbog čega je treća smjena ostala ispred ulaza u jamu.

Foto: E. M./Klix.ba Foto: E. M./Klix.ba


Istakao je kako je ovo problem koji postoji već duže vrijeme te da je direktor rudnika danas došao u Stranjane, ali da rudarima nije ponudio ništa što bi ih natjerao da odustanu od svojih namjera. Zadnji put u rudnik Stranjani novi rudari su primljeni prije 3,5 godine. Problem je nastao jer se u jami trenutno nalazi premalo rudara koji bi ispunili norme, a što se u konačnici odrazi i na njihove mjesečne plaće.

Foto: E. M./Klix.ba Foto: E. M./Klix.ba


Nijaz Vardo, predsjednik Sindikata rudara Rudnika mrkog uglja Zenica, kazao je kako su rudari druge smjene, koji su trebali u 23 sata napustiti jamske prostorije, odbili to uraditi te da će noć provesti ispod zemlje.

Foto: E. M./Klix.ba Foto: E. M./Klix.ba


Za sada nije poznato šta će biti s rudarima koji se nalaze u jami niti šta će biti potez uprave na rješavanju ovog problema, ali činjenica je da su svi rudari jame Stranjani uz svoje kolege koji će noć provesti u jamskim prostorijama.
Prijavi grešku


Komentari (61)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...